Tabu a szex? Hogyan világosítsuk fel a gyermeket?

Hiába beszél mindenki a szexről, a gyermek előtt mégis zavarba jönnek a szülök, de a tanárok is. A helyes felvilágosítás pedig nagyon fontos lenne, mert sok problémát meg lehetne vele előzni. Ebben segít Tárnokiné Törő Krisztina gyermekpszichológus.

Fiatalkorunk egyik, hacsak nem a legfontosabb eseménye a szüzesség elvesztése. Tizenöt-hat-hét évesen központi beszédtémát szolgáltat, ki kivel randizik, ágyba bújtak-e már vagy sem. Viszont az utóbbi évben ez a határ egyre jobban lejjebb tolódik, ma már sok esetben, az általános iskolában megismerkednek a fiatalok a szexualitással, míg ez 5-10 éve nem volt jellemző.

Miért lehetséges ez? Több szülő is egyetért azzal, hogy már az iskolában el kéne kezdeni a helyes szexuális felvilágosítást. Igen ám, de nemcsak az iskola feladata lenne ez, hanem a szülőké is. Sok esetben zavarba ejtő, ezért maguk a felnőttek is halogatják a gyerekek felvilágosítását. Sokan úgy gondolják, hogy a tévé úgyis elvégzi helyettük a „piszkos munkát”.

A HírExtra felkereste Tárnokiné Törő Krisztina, gyermekpszichológust, hogy segítsen eligazodni a szexuális felvilágosítás rejtelmeiben. Mesélt arról, hogyan ajánlott belekezdeni a témába, emellett nagyon fontos, hogy se gyermekünk, se magunk ne érezzük magunkat kínosan.

Sokan sokféleképpen fognak bele a témába. Valaki könyveket vesz, míg mások kettesben félre vonulnak, kihagyják az ellenkező nemet, és sok esetben az anyukákra hárul ez a feladat. Hogyan lehet helyesen felvilágosítani egy gyermeket?

Az a legnagyobb probléma a szexuális felvilágosítással, hogy a tanárok nagyon külön választják az élet többi területétől. Már maga a kifejezés is, hogy szexuális felvilágosítás is olyan dolgot közvetít a gyerekek felé, amit így izolálni kell, külön kell kezelni az élet többi részétől. S emiatt maguk a fiatalok is tabu témának tekintik. Nevetnek ezen, zavarba jönnek. Inkább úgy lenne a helyes, ha a szexualitást egy természetes dologként kezelnék, és nem különítenék el, mint szexuális felvilágosítást. Az lenne a helyes, ha belevonnák a többi tantárgyba, része lehetne a biológia, az osztályfőnöki és a környezetismeret óráknak. Ezeken teljesen nyíltan lehetne kezelni a témát, hiszen eleve ez a szó, hogy szexuális felvilágosítás olyan üzenetet hordoz, ami zavarba ejtő, amiről nem lehet beszélni.

Nemcsak az iskola kezeli kicsit kényelmetlenül a témát, hanem a szülők is. Ők is kerülgetik, sok esetben kínosnak érzik. Ők mit tehetnek ez ellen?

Itt is az a fontos, hogy természetességgel kezeljük, és mindig maradjunk a gyereknek a saját szintjén. Ilyenkor érdemes megkérdezni a gyermeket, hogy ő mit hogyan gondol, és ebbe a gondolatmenetbe kell belekapcsolódni. Az nagyon fontos, hogy semmiképpen sem érdemes olyan információkkal terhelni, amikhez még nem elég érett.

Sokan úgy hiszik, hogy manapság jobb minél korábban elkezdeni a gyerekek felvilágosítását. Milyen korban érdemes ebbe belefogni?

Ez ugyanúgy változó, mint az is, hogy minden gyermek más időpontban kezd el járni. Mindenkinél máskor kezdődik meg a szexuális érés időszaka, de ettől függetlenül egészen kicsi korban érdemes elkezdeni a beszélgetést. Az a baj, hogy a szülők úgy kezelik ezt a problémát, hogy várnak és várnak, míg a gyerek serdülni nem kezd. S mikor tizennégy éves lesz, pirulva belevágnak a témába. Érdemes e témáról is a gyermek saját szintjén beszélni, például akkor, amikor mesélt olvasunk neki. Vagy, ha meglátunk egy terhes nőt, elmagyarázhatjuk, hogy a baba miként növekszik a hasában. Minden gyermeknek megvan a saját szintje ebben a témában is, s ez mindig legyen az életnek a természetes része. Hogyha erről a témáról merünk nyíltan beszélni, akkor ő majd mer kérdezni, s így mindig tudni fogjuk, hogy hol tart éppen a fejlődésben.

Mennyire függ össze a rossz felvilágosítás a korai, ráadásul nem éppen megfelelő szexuális élettel?

Nagyon is összefügg, ezért is kell mindig ott lenni, beszélni róla, így kialakul egy őszinte légkör a gyermek és a szülő között. Ettől függetlenül, ha valakinek információhiánya van a szexről, az önmagában még nem jelent semmit. Ezek igazából összetettebb dolgok, a korai nem kívánt terhességek, és a szexuális problémák nem intézhetőek el ilyen egyszerűen. Például sokkal inkább közrejátszik a szeretetnélküli légkör. Az információ hiánya is fontos, de önmagában az információ sem elég. Tényleg a korai gyermekkorban el kell kezdeni a beszélgetést a párkapcsolat témájáról, és fokozatosan haladni vele. Az élet természetes részeként kell kezelni, de nagyon sokan nem így állnak hozzá. A felnőttek is tabu témának tekintik, nehezen beszélnek róla, a gyermek előtt pedig végképp zavarba jönnek.

Ráadásul csak még inkább zavaró tényező, hogy a gyerekek előbb találkoznak a szexualitással a televízióban vagy az óvodában, mint hogy a szülőtől hallanák először.

Igen, és így végképp téves információkat kapnak a különböző filmekből, de már az interneten is. Ezek a téves információk irreális szorongásokat ébresztenek, ebből is eredeztethetőek a szexuális zavarok, problémák.

Ebből is az derül ki a leginkább, hogy nagyon fontos a beszélgetés, és mindenképp próbáljuk meg ne kerülni a felvilágosítást, hiszen ha belegondolunk ez nem is annyira kényes téma. Valójában sokkal természetesebb.