Szabadlábra kerülhet a maffiavezér

A Vörös Maffia néven ismert bűnszervezet fejének tartott, korábban évekig Magyarországon élt Szemjon Mogiljevics ügyvédei 120 millió rubel óvadékot ajánlottak fel, hogy védencük szabadlábon védekezhessen - közölték az ügyvédek az ügyben szerdán megtartott első előzetes meghallgatás után.

Mogiljevicset Vlagyimir Nyekraszov üzletemberrel, az Arbat Presztizs, az akkori legnagyobb orosz kozmetikai üzletlánc tulajdonosával együtt tavaly januárban vették őrizetbe, azzal a váddal, hogy három fiktív vállalat útján összesen mintegy 50 millió rubeles adócsalást követtek el. Azaz az óvadék jóval nagyobb összeg lenne, mint amiért egyáltalán perbe fogták őket.

A vádakat mindketten tagadják, de vizsgálati fogságukat folyamatosan hosszabbították, legutóbb március 23-án május 23-ig. Most az ügyvédek a két férfi szabadlábra helyezése fejében összesen 240 millió rubel óvadékot ajánlottak fel, s várják a bíróság döntését. Az ügyvédek indítványozták továbbá, hogy az ügyet utalják vissza az ügyészségnek, s hogy egy sor bizonyítékot a bíróság ne fogadjon el, de ezt a két indítványt már elutasították.

A bizonyítékokat az ügyvédek arra hivatkozva kérték kizárni az eljárásból, hogy azokat korábban nem mutatták be sem nekik, sem védenceiknek, így nem is tudtak felkészülni a védekezésre. Az ügyvéd hangsúlyozta: az igazságügyi szervek feltételezésével ellentétben Mogiljevicsnek nincs köze az Arbat Presztizs üzletlánchoz. A tavaly januárban még Oroszországban és Ukrajnában 90 hatalmas kozmetikai áruházzal bíró, évi közel félmilliárd dolláros forgalmú Arbat Presztizs azóta tönkrement s csődeljárás alatt áll.

Szemjon Mogiljevics a feltételezések szerint egyebek mellett fegyverekkel, kábítószerrel, nukleáris anyagokkal kereskedett, prostitúcióval, pénzmosással, védelmi pénzek zsarolásával és műtárgyak csempészésével foglalkozott. Több titkosszolgálat szerint a Vörös Maffiához bérgyilkos bandák is tartoznak.

Mogiljevics 1991-ben magyar feleségével Magyarországra költözött, ahol tartózkodási engedélyt kapott, amelyet jóval később érvénytelenítettek. Több forrás szerint jelentős szerepe volt az olajszőkítési ügyben.
Forrás: MTI