Latexbe bújt szexi kislányok a Pecsa előtt

Miniszoknyás kislányok, szexi latex, és platformos cipők. Vámpírok, ostorok, élő figurák, sétáló japán zászló, így zajlott a 2009-es SakuraCon. Cosplay, AMV, afterparty, harcművészeti bemutató és csodálkozó turisták.

Egy rózsaszín nyuszi tűnik fel mindenhol, jelmezes, furcsa ruhás lányok és fiúk a Petőfi Csarnok előtt álldogálnak, rohangálnak és pózolnak a fotósoknak. Az arra járó turisták, vagy csak egyszerű kutyasétáltatóknak fogalmuk sincs, hogy hova kerültek. Többségük tátott szájjal bámulja a különös jelenséget, egyeseknél elő kerül a mobiltelefon, és zavart fotózásba kezdenek.

Idén sokadik alkalommal rendezték meg a Petőfi Csarnokban a SakuraCont, azaz AnimeCont, ami leginkább a japán kultúra köré szerveződik. Előtérbe kerülnek ilyenkor a japán rajzfilmek, és képregények. A legtöbb program körülöttük forgott, voltak itt vetítések, AMV-k, cosplayesek, karaoke, és táncpad (DDR – Dance Dance Revolution). Az igazi japán kulturális elemek is felbukkannak, és szerves részét képezik, képezték ennek a két napos rendezvénynek. Érthetjük ezalatt a harcművészeti bemutatókat, a különböző előadásokat, a kalligráfiát.

Hogy mivel is kellett szembenéznie annak, aki kitévedt az idei SakuraConra?

Tömeg. Szombaton közel négyezer ember látogatott ki a Pecsához. Hiába növelték meg a helyszín méretét a szervezők, még mindig tömeg várta az embereket. Ez persze csak azt mutatja, hogy mekkora az érdeklődés egy ilyen rendezvényre, s évről évre, vagy a rajongók szerint Conról Conra egyre többen vannak. Nemcsak a Pecsa nagyterme, kistermei, klubszobái, és folyosói vártak a vendégekre, hanem két sátrat is felállítottak a szabadtéri színpad közelében, emellett rengeteg pad is várta a fáradt Conra járókat.

Nemcsak a színes programok vonzzák az embereket, hanem a vásárlási láz is, ugyanis ilyenkor rengeteg magyar kiadó új kötetekkel kecsegtet a kedvenc manga sorozatokból. Emellett nemcsak képregényeket lehet kapni, hanem a cica fülektől kezdve az ékszereken át a bögrékig, táskákig bármi megtalálható itt, amire egy rajongónak csak szüksége lehet.



Cosplay, AMV, Sakura – Mi ez, mi ez?

Sakura
Cseresznyevirágot jelent. Japánban nagyon fontos a cseresznyefák virágzása, ez az időszak áprilisra tehető. Sok esetben még a munkanapot is lerövidítik ilyenkor, hogy mindenki megcsodálhassa a rózsaszín fákat. Az életet jelképezi náluk, egyaránt emlékeznek ők ilyenkor a születésre és a halálra is. Az a mondás járja feléjük, hogy ha egy cseresznyefa nagyon szépen virágzik, akkor egy halott ember fekszik alatta, s az ő lelke beragyogja a fát.

AMV
Egy zenés videót kell elképzelni, csak éppen a képi világot animék, rajzfilmek szolgáltatják. Azokból összevágott jelenetek alkotnak egy egységet, amik lehetnek viccesek – aminek sokan örülnek – drámaiak, vagy éppen akciódúsak. Mindkét napon rengeteg ilyen videót lehetett látni, ráadásul versenyt is rendeztek. Az ifjú vágó tehetségek ilyenkor megcsillanthatják tudásukat, ugyanis nyerni nehéz, sőt, már a jelöltek közé is csak profi munkák kerülhetnek.

Itt most megtekinthetik a 2008-as AnimeCon Egyéb kategóriájának a 2. helyezett AMV-jét.

Cosplay

Színes parókás emberek, abroncsos szoknyák, fiúnak öltözött lányok, és egy sétáló Hello Kitty. Katanák, óriási kardok, bárdok, véres kosztümök. Naruto, Bleach és még több L.

A rajongók egy karakter bőrébe bújnak, külsőleg és belsőleg egyaránt. Ennek van egy picike farsang íze is. Az a jó CP-s, aki tökéletesen fel tudja venni az adott karakter külsejét, ezért fontos, hogy a ruha felismerhető legyen, de a frizurának is egyeznie kell. Ilyenkor kerülnek elő a színes hajfestékek és parókák.

Mily’ meglepő, de cosplay verseny is létezik. Van egyéni, csoportos, valaki előadja a karaktert, míg másoknál a kosztümöt díjazzák. Szombat, vasárnap a nagyterem tele van az ő előadásaikkal, majd ha lejöttek a színpadról, a Pecsa előtti zöld területen fognak föl s alá masírozni. Ilyenkor bújnak elő a sikítozó rajongók és fotósok, hiszen ki ne örülne annak, ha kedvenc szereplője megelevenedik, ráadásul még szép, és igényes formában is.