Bajnai a "szánalmas szemfényvesztő"

Szánalmas szemfényvesztés Bajnai Gordon hétfői bejelentése az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíjáról - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője hétfőn Budapesten.

"Egy szánalmas szemfényvesztésnek lehetett tanúja mindenki, hiszen Bajnai Gordon gyakorlatilag azt jelentette be, hogy rosszul vezetett, az állam számára veszteséget és adósságot termelő állami cégek vezetői a magyar átlagbér tízszeresét fogják keresni az elkövetkező időszakban" - mondta a szóvivő.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan az a kormányzati hozzáállás, amely semmit nem mond a prémiumok csökkentéséről, egyáltalán nem foglalkozik az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságának mesterségesen felduzzasztott létszámával - tette hozzá.

Ebben a kérdésben kizárólag a Fidesz korábban benyújtott két indítványa hozhat megnyugtató megoldást: az átlagbér szintjére kell csökkenteni az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését, emellett a létszámukat a törvény által meghatározott minimális három főre kell csökkenteni - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az MTI azon kérdésére, vajon az állami cégvezetői bérek radikális csökkentésével nem kell-e attól tartani, hogy a tehetségesebb vezetők a versenyszférában folytatják pályájukat, a szóvivő azt mondta: "a jó szakemberek vezessék jól a cégeket, és akkor nyilván a kérdés kevésbé fog felmerülni".

Bajnai Gordon hétfőn jelentette be: azt kérte a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy 50 százalékkal csökkentse az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját. A miniszterelnök azt is kérte, hogy a vagyonkezelő a menedzser vezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja.

Bajnai Gordon közölte: a menedzser vezetők bruttó kétmillió forint feletti jövedelemrészét jótékony célra kell felajánlani, amelyre Kiss Péter, a társadalmi kapcsolatkért felelős tárca nélküli miniszter tesz javaslatot, még a héten.