Magyar múzeumot díjazhatnak

Az előválogatás után a gyöngyösi Mátra Múzeum projektje is ott található azon 28 pályázat között, amelyek Európai Unió Kulturális Öröksége Díj/Europa Nostra-díj várományosai.

A Mátra Múzeum a kulturális örökség helyreállítása elnevezésű kategóriában verseng egyebek közt a finn Kesälahti templom harangtornyával, az olaszországi Fasano Szent Faustinóról és Giovitáról elnevezett templomával, az ausztriai Krems Gozzoburg középkori épületegyüttesével, valamint a görögországi Epiroszban található Nikopolisz régészeti lelőhellyel.

A hét fődíjat és a 21 kitüntetést Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa, valamint Pilar de Borbón spanyol hercegnő, az Europa Nostra elnöke adja át június 5-én Szicíliában, a taorminai ógörög színházban tartandó ünnepségen.

A 2002 óta adományozott díjak a helyreállítás, a kutatás és az oktatás terén elért eredményeket, valamint az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt jutalmazzák. Minden egyes fődíj nyertese 10 ezer euró jutalomban részesül.

Idén 24 országból összesen 138 pályázat és jelölés érkezett a különböző kategóriákban, és ezeket a helyszíneken értékelte a független szakértőkből álló zsűri.
Forrás: MTI