Sólyom még hezitál

A köztársasági elnök még nem döntött a főbírójelölt személyéről, amint döntés születik, arról haladéktalanul értesíteni fogja a nyilvánosságot - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken az MTI-nek.

Kumin Ferenc arra reagálva közölte ezt, hogy a Magyar Nemzet pénteki számában azt írta: "várhatóan ismét Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére Sólyom László köztársasági elnök" június elején.

A főosztályvezető az MTI-nek úgy nyilatkozott: a lap újságírója ezzel azt a hamis látszatot kelti, mintha a köztársasági elnök már döntést hozott volna, holott valójában a kérdésben még nem született meg az államfő döntése. Amint a főbírójelölt személyéről döntés születik, arról a nyilvánosságot haladéktalanul értesíteni fogja - hangsúlyozta Kumin Ferenc.
A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt.

Azóta két személyt jelölt összesen három alkalommal az államfő. Először Baka Andrást, a strasbourgi Európai Jogok Emberi Bíróságának korábbi magyar bíráját, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást.

Ezután két ízben is Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte a köztársasági elnök, ám a második jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.
Forrás: MTI