100 milliós betöréssorozat

Legalább tizennégy üzletbe, gumiszervizbe tört be Veszprémben egy ösküi férfi, aki későbbi társával több mint 100 millió forint kárt okozott.

A lopott holmit egy 33 éves budapesti orgazdánál értékesítették - tette hozzá a főhadnagy.

Közlése szerinte a betöréseket a 40 éves ösküi férfi már 2004-ben elkezdte, de a bűncselekmények zömét az elmúlt évben követte el. A gyanúsított egy idei (januári) horgászbolti betöréskísérlet után bukott le, amikor "elfelejtett" kesztyűt húzni és ujjlenyomatot hagyott a helyszínen.

Egy-egy bűncselekmény helyszínéről jelentős értékeket vitt el, nem ritkán 10-20 millió forintnyi árut szedett össze - mondta Kovács Zoltán. Egy veszprémi gumiszervizt például a férfi a tavalyi, október 23-ai ünnepnap éjszakáján szinte teljesen "kirámolt" 34 éves társával, egy gyulafirátóti férfival: a szerviz két teherautóját megpakolták gépekkel, más eszközökkel, gumikkal, sőt egy páncélszekrényt is elvittek, benne készpénzzel. A kár elérte a 20 millió forintot.

Az ujjlenyomat alapján a nyomozók azonosították a bűncselekmények elkövetésével alaposan gyanúsítható ösküi férfit, s a házkutatás során le is foglaltak nála számos, betöréshez használt eszközt - mondta az alosztályvezető, megjegyezve: az is kiderült, hogy a férfi bűntársa a kifosztott veszprémi gumiszervizben dolgozik.

Eljutottak a rendőrök a budapesti orgazdához is, s mind a három gyanúsítottat elfogták - mondta a főhadnagy, hangsúlyozva: a bíróság már előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A főhadnagy elmondta azt is, hogy Öskü községben rábukkantak egy rejtekhelyre, egy föld alatti veremre, amelyben a lopott holmik közül sokat - gumiabroncsokat, gépeket - megtaláltak.

A rendőrségnek tudomása van arról, hogy a gyanúsítottak Ausztriában is követtek el betöréseket. Azt még vizsgálják, hogy a veszprémi gumiszervizes bűntárs melyik betörésekben vett részt.

Kovács Zoltán tájékoztatott arról is, hogy Veszprémben őrizetbe vettek egy 30 éves, büntetett előéletű férfit, aki sorozatosan lakásokat tört fel és a 11 bűncselekménnyel több millió forintos kárt okozott. A lakásokban készpénzt és ékszereket, illetve drága műszaki cikkeket keresett (kizárólag nappal tört be), de elvitt herendi porcelánokat is - mondta az alosztályvezető, megjegyezve, hogy ez a gyanúsított is előzetes letartóztatásban van.
Forrás: MTI