Egymásnak esett a TV2 és az RTL Klub - ki nyeri a számháborút?

Összecsap a két megakulturális sorozat: egy időpontban a Jóban rosszban és a Barátok közt! A tét nagy: akár egymás sírját is megáshatják, különösen a TV2 kórházsorozata van veszélyben.

Barátok közt és Jóban rosszban. Két sorozat a nem is olyan sok hazai közül, a két kereskedelmi tévé zászlóshajói, melyeket megdöbbentően sok ember néz nap mint nap (annak ellenére, hogy mindkettőt divat szidni és köpködni, mint a Mónika show-t és Joshi Bharatot). A számok döbbenetes eredményeket mutatnak: a múlt heti adatok alapján például volt olyan nap, hogy az RTL Klub Barátok közt című produkciójával 1 millió 690 ezer néző verte magát, a Jóban rosszban című csoda pedig 1 millió 460 ezer honfitársunkat „ragasztott” a TV2 képernyője elé. Akkor azonban még más időpontban jelentkezett a két szappanopera, tehát alighanem sok olyan elvetemült ember akadt, aki fityiszt mutatva a magas kultúrának egymás után megnézte mind a kettőt, vagy legalábbis odakapcsolta vacsorakészítés közben.

Miért ütköztetik a két sorozatot?

Ezek a számok alighanem meg fognak változni ettől a héttől kezdve. A TV2 ugyanis úgy döntött, hogy komoly erőfelmérőre kényszeríti saját műsorát, és – ha nem is teljesen –, de a Barátok közt műsorsávjába rakja át a Jóban rosszbant. Ettől a héttől kezdve papíron 20 óra 15-kor kezdődik a TV2 kórházsorozata, még a Barátok közt maradt 20 óra 30-on, persze az szinte soha nem fordult elő, hogy valóban el is kezdődtek volna a kiírt időpontban a sorozatok.

Nagy kérdés, hogy mit akar elérni ezzel a húzással a TV2 (az elkerülhetetlen műsorstruktúra átalakításon kívül). Hiszen a nézők a Barátok közttől való elcsábításában eddig sem jártak sikerrel, a két produkció egymásba csúsztatásával pedig alighanem mindkettő nézettsége csökkenni fog. Vajon a csatorna tudatosan dobta oda a Barátok köztnek a kórházsorozatot, hogy végre kiderülhessen, képes-e életben maradni a legnagyobb és ezáltal több nézőt szippantó konkurenssel szemben?

– Nem a Jóban rosszbant tettük át, hanem egy komplett struktúraváltáson esett át az esti sáv – tudtuk meg Magyar Ritától, a TV2 szóvivőjétől. – A változtatásra az Áll az alku visszatérése miatt volt szükség, a vetélkedő miatt kellett a Jóban rosszban kezdési időpontját is megváltoztatni. A váltástól természetesen azt várjuk, hogy hosszú távon olyan nézettségi adatokat tudunk elérni majd riválisainkkal szemben, melyek megközelítik, és talán le is hagyják majd a más csatornák nézettségeit – tette hozzá a csatorna szóvivője.

Még vezet a Barátok közt, de...


Azaz a TV2 részéről szó sincs arról, hogy az utolsó próbálkozás lenne a Jóban rosszban piacon tartására (korábban arról szóltak a hírek, hogy a gazdasági válság miatt meg is szűnhet a sorozat). A tegnapi nap nézettségi adatai azt mutatják, hogy nem is járnak olyan rossz úton a csatorna illetékesei: a nézettségi adatok szerint tegnap nem kapott ki annyival sem a Jóban rosszban, sem az Áll az alku, hogy kongatniuk kellene aTV2-nél a vészharangokat (a teljes lakosság körében a Jóban rosszban 26,5 százalékot, a Barátok közt pedig 30,4 százalékot ért el, még a 18-49 évesek körében a Jóban rosszban 22,3 százalékon állt meg, a Barátok közt pedig 29,3 százalékon).

Megállapíthatjuk: a TV2 azon húzása, ami a saját szappanoperájuk népszerűsítése felé irányul rövid távon nem tűnik rossznak, hiszen verte bucira az első napon az RTL a Jóban rosszbant. Az azonban csak egy-két hét, esetleg egy teljes hónap múlva derül csak ki, hogy hosszú távon mennyire életképes a Csillagvirág klinika új műsorsávja, belelógva a Mátyás király tériek mindennapjaiba.

Ami azonban ijesztő: ezek a sorozatok, s főleg a Barátok közt képes arra, amit a magyar kereskedelmi tévézésben, sőt az egész magyar tévézésben is csak nagyon kevés műsor tud, nevezetesen hogy hosszú távon, történjen bármi is országunkban napról-napra komoly bázist tud leültetni a tévé elé. Azaz stagnál a magyar átlagot figyelembe véve rohadtul magas nézettsége.

Összességében azonban csak sajnálni lehet azt az embert, aki nem tud más programot találni hétköznap esténként, mint ezt a két sokszor gagyi, buta, és néha már igénytelen sorozatot nézni…