Már idén megkezdődhet a gazdasági kilábalás?

A legutóbbi makroadat-sorok arra utalnak, hogy a világgazdaság már "a szinkronizált fordulat korai szakaszában" járhat, és a második félévtől kilábalás kezdődhet.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek hétvégente Londonban és New Yorkban kiadott heti világgazdasági helyzetértékelések (Global Data Watch) legfrissebb összeállítása szerint "jó esély van arra", hogy a világgazdaság már a jelenlegi negyedévben stabilizálódik.

A JP Morgan főközgazdásza, Bruce Kasman a legújabb prognózisban azt írta: "megütközést kelthet" az a feltételezés, hogy a világgazdaság, amelynek teljesítménye az elmúlt negyedévben (negyedéves összevetésben) még 6,9 százalékkal zuhant, néhány hónap alatt növekedésre válthat. Kasman szerint azonban általános tapasztalat, hogy a GDP-érték a recessziós időszakok legvégén esik a leggyorsabban, és az is, hogy a fellendülés már akkor elkezdődik, amikor a piacokon még stresszhelyzet van.

Az elemzésben az áll, hogy a háztartási kiadások meredek visszafogása rendszeres jellemzője a visszaesések korai szakaszának, és ezt tavaly még fokozta a hitelpiac megroppanása, az energiaárak emelkedése és "a szélsőséges félelem". Most már azonban erősödik a bizalom, a jövedelmeket pedig alacsonyabb infláció és a költségvetési élénkítési intézkedések támogatják. Így a fogyasztás a következő hónapokban valószínűleg már mérsékelten élénkül, azzal együtt is, hogy a munkanélküliség még növekedni fog.
Forrás: MTI