Az MSZP Kivágót delegálja

Az MSZP budapesti párttanácsa Kivágó Iván Györgynét, Soroksár alpolgármesterét delegálja a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójába, a testület erről egyhangúlag döntött - közölte Molnár Zsolt, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke hétfőn az MTI-vel.

A szocialistákon immár nem múlik Budapest költségvetésének elfogadása a soron következő közgyűlési ülésen - olvasható az ügyvezető alelnök közleményében.

A Fidesz szerint jellemző, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyett egy volt kommunista állambiztonságis személyében látják a szocialisták a fővárosi emberek képviseletét. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: ez az alkotmányosság szellemiségének "ismételt semmibe vételéről tanúskodik".

Az MDF szerint megdöbbentő, hogy Hunvald György helyét egy volt kémelhárító veheti át a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában. Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: pártja szerint, két évtizeddel a rendszerváltás után, az MSZP-nek ideje lenne felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy fontos pozíciókba olyan embereket jelöl, akik az előző rendszerben hosszú éveken keresztül az állambiztonsági szolgálatoknak dolgoztak.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent információ szerint Kivágó Iván Györgyné az 1970-es évektől már a hálózat tagja volt, a nyolcvanas években pedig a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott. A III/II-es főcsoportfőnökség 8-as osztálya az idegenforgalom területén és az amnesztiával hazatértek között végzett kémelhárító tevékenységet - írta a lap, megjegyezve, hogy Kivágó Iván Györgyné maga is elismerte az újságnak, hogy a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatoknak dolgozott.

A Fővárosi Választási Bizottság vasárnap döntött arról, hogy Kivágó Iván Györgyné veheti át Hunvald György helyét a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában. Tiba Zsolt főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetője az MTI-nek a döntés után elmondta: ha nem érkezik kifogás, akkor a törvényben előírt határidő letelte után, szerda délután a bizottság kiadja az új képviselőnek a mandátumot, és Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén leteheti a képviselői esküt.

Hunvald György, aki a VII. kerület polgármestere is, február közepétől előzetes letartóztatásban van a városrészben kipattant ingatlanügyek miatt. Letartóztatásával megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége. Emiatt a törvényben előírt március 15-ei határidőig nem fogadták el a főváros költségvetését. A büdzsé tervezetéről azóta egyeztet a közgyűlés öt frakciója. A több mint 530 milliárd forintos költségvetést csütörtökön, akár az ellenzék nélkül is elfogadhatja a közgyűlés, ha Kivágó Iván Györgyné leteszi a képviselői esküt.
Forrás: MTI