Lendvai: Tanulhatnánk a romániai magyaroktól

Az összefogás terén a magyarországi közélet tanulhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ), és remélhetőleg tanulni is fog, mert Magyarországon az összefogás mostanában hiánycikk.

Hangot adott meggyőződésének, hogy az Európai Parlamentbe bekerülő romániai magyar képviselők, illetve az MSZP és a többi párt képviselői között érdemi összefogás alakul majd ki az európai fórumon.

A magyarországi közélet tanulhat az RMDSZ-től, és remélhetőleg tanulni is fog, mivel a magyar összefogás otthon hiánycikk - mondta Lendvai Ildikó. Megállapította: Erdélyben szívós kompromisszumkészséggel sikerült a nemzeti érdeket a szervezeti érdek fölé emelni.

Bajnai Gordon miniszterelnök üzenetét Gémesi Ferenc kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkár tolmácsolta. A kormányfő értékelte, hogy két évtizedes fennállása alatt az RMDSZ megfontolt, kiegyensúlyozott politikai, érdekvédelmi szervezetnek bizonyult, amelynek legitimitását senki meg nem kérdőjelezheti.

Bajnai Gordon üzenetében hangsúlyozta: a világválság közepette "óriási a felelőssége a döntéshozóknak", hiszen a nehéz gazdasági-társadalmi helyzetből csak együttműködéssel, összefogással és szolidaritással lehet kilábalni. "Ehhez ígérem a magam és a Magyar Köztársaság kormányának a külhoni magyarság iránti elkötelezettségét, támogatását és együttműködését" - hangsúlyozta üzenetében a kormányfő.
Forrás: MTI