Bajnainak saját maga fáj?

Bajnai Gordon számára a válságkezelő csomag egyes elemei érzelmileg, míg mások szakmailag fájdalmasak, de szavai szerint ezeket is muszáj meglépni ahhoz, hogy tartani lehessen a 3 százalékos költségvetési hiányt.

Úgy fogalmazott: vannak olyan intézkedések, amelyek neki érzelmileg fájdalmasak, mert a nem tehetős emberek, csoportok számára jelentenek megszorítást.

A másik esetre példaként a lakástámogatás megszüntetését említette, amely szavai szerint szakmailag esik rosszul neki, mert az új lakások építése a gazdaságot élénkítené.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: ha lenne egy kicsit több mozgásterük, és nem kellene ennyit megtakarítani, akkor azokat az intézkedéseket biztosan nem lépnék meg, amelyek egyébként elősegíthetnék a gazdaság növekedését.

Kiemelte: csak úgy tér vissza Magyarország iránt a külföld bizalma, és csak akkor lesz stabil újra a forint árfolyama, ha meg tudják mutatni, hogy képesek betartani a 3 százalékos költségvetési hiányt. Ehhez olyan fájdalmas intézkedéseket is meg kell tenni, amelyek rövid távon lehet, hogy lefelé viszik a gazdaságot, de megteremtik a stabil, növekvő Magyarország alapjait.

A kormányfő arra a kérdésre, igaz-e a Heti Válasz azon információja, hogy vele együtt több kormánytag az Oszkó Péter pénzügyminiszter által korábban irányított Deloitte Magyarország segítségével helyezett el pénzeket külföldi adóparadicsomokban, úgy válaszolt: az közismert tény, hogy a Wallisnak volt Cipruson befektetése. A szigetország európai uniós állam, ahol - bár jóval kevesebbet, de - kell adót fizetni.

Megjegyezte: Oszkó Péter nem volt a cégnél vezető pozícióban abban az időszakban, amikor ő miniszterré válása előtt az üzleti életben tevékenykedett.

Arra a felvetésre, nem teszi-e hiteltelenné a kormány politikáját, hogy a miniszterelnök által korábban vezetett vállalatnak is voltak offshore cégei, Bajnai Gordon azt mondta: vezetőként az volt a dolga, hogy a legális keretek között a lehető leghatékonyabban működtesse a rá bízott céget.

Mint ahogyan most az a dolgom, hogy Magyarországot, amit átmenetileg rám bíztak, a lehető leghatékonyabban vigyem előre az ország érdekei szerint. A cégvezetőnek az a dolga, hogy a lehető legnagyobb nyereséget produkálja, most pedig az a dolgom, hogy Magyarország számára a lehető legtöbb hasznot hozzam, például az adóparadicsomokban lévő magyar vagyonok adó alá vonásával - tette hozzá.

Bajnai Gordon véleménye szerint talán mindennél jobban hitelesíti a kormány ezzel kapcsolatos szándékát, hogy olyan adótörvényeket terjesztenek a parlament elé, amely az adóparadicsomok ellen soha nem látott keménységgel lép fel és soha nem látott szigorral adóztatja meg az ott lévő magyar vagyonokat.
Forrás: MTI