Ezt csúnyán kihagyta Bajnai

A válság kezelése szinte tálcán kínálja annak lehetőségét, hogy környezetvédelmi szempontok alapján készüljön új kormányprogram. A HírExtra megvizsgálta a Bajnai-féle válságkezelés él-e ezzel.

Elérhetővé vált Bajnai Gordon és kormányának válságkezelő programja. A 38 oldalas anyagban megtalálhatók mindazok a célok, melyek az egy évre választott kormány szerint kilábalást jelenthetnek a gazdasági krízisből. Megvizsgáltuk, vajon környezetvédelmi szempontból mit kínál az új kabinet.

Azaz csak szerettük volna megvizsgálni. Mert hogy ehhez legalább érintőlegesen benne kellene lennie a „zöld gondolatnak”. De nincs. Az anyagban egyszer sincs leírva a „környezetvédelem”, az „ökológia”, „ökopolitika”, (egyáltalán az öko előtag), a „természet”, de még a „fenntartható fejlődés” kifejezés sem.



Bajnai a Parlamentben április 14-én tartott miniszterelnök-jelölti programbeszédében egyszer sem tért ki a fenntartható fejlődéssel vagy a zöld gazdaság élénkítésével kapcsolatos kérdésekre. Bár a beszéd közel kettőezer-kilencszáz szóból állt, abban ki se ejtette a környezet vagy a zöld szót.

Utalásféleképpen


Részlet a programból
„Folytatjuk és bővítjük a lakásfelújítási, korszerűsítési programot az EU klímavédelmi követelményeinek figyelembe vételével. A panellakások és a hagyományos lakóépületek energiatakarékos felújítását, a falak szigetelését, az ajtók és ablakok cseréjét célzó pályázatok sikeresek, így továbbra is fontos szerephez jutnak. Támogatást nyújtunk arra is, hogy a fűtési és világító rendszerek korszerűsítésével csökkenteni lehessen az energiafelhasználást a közintézményekben és a vállalkozások üzemépületeiben is.”
A programban egyedül a klíma szó szerepel (egyszer), az Energiahatékonyság címszó alatt. Itt főként a panellakások energiatakarékos felújításáról van szó, illetve a szén-dioxid kvóta bevételeiről. (A környezetvédelmi célú felhasználás reményét azonban erősen csökkenti, hogy 20 milliárd forintnyi összeget zároltak a kvóta bevételekből.) Az energiahatékonyság természetesen lényeges eleme a hazai környezettudatosságnak, de csupán csepp a tengerben.

Merthogy éppen az a fő gond a kormányprogrammal, hogy a a környezettudatosságnak a nyomai sincsenek meg benne. Ez pedig súlyos hiányosságokat mutat a kormányfő és a programalkotó szakemberek értékeiben. Jelenleg sehol Nyugat-Európában nem készül úgy kormányprogram, hogy annak az alapjai ne a környezetvédelmen nyugodjanak.

Merthogy, és ezt kell talán leginkább hangsúlyozni, a környezetvédelmet ma már nem lehet külön részként kezelnie a politikának. Nem csupán arról van szó, hogy elnevezünk egy minisztériumot környezetvédelminek, aztán ott majd „csinálják a környezetvédelmet”. A jelenlegi ökológiai katasztrófában, mindenféle válságkezelő avagy normál kormányprogramnak ökológiai szemlélettel kell kötelezően átitatódnia.

Adóreform, energiapolitika, infrastruktúra


Obama is és az EU is tudja
Barack Obama az Egyesült Államok elnöke a leszerelő iraki és afganisztáni veteránoknak a válság ellensúlyozására a zöld gazdaságban kínál munkalehetőséget. A nyugati országokban is fontos válságkezelési irány a zöld gazdaság fejlesztése, a megújuló energiaforrások támogatása, a hibrid autók fejlesztése, a biogazdálkodás elősegítése vagy a „zöldgalléros” munkahelyek létesítése.
Az ökopolitika nem valami megfoghatatlan idea, hanem konkrét intézkedések sorozata. Így például a válságkezelés miatti adóreformban meg kell jelenjen a környezetvédelmi adók széles köre, az ország energiapolitikájában egyre jobban a megújuló energiaforrásokra kell a hangsúlyt helyezni, és támogatni kell azokat. Az infrastruktúra fejlesztésében a közutak helyett a vasutat kell előtérbe helyezni különös tekintettel a teherszállításra és a tranzitforgalomra. A sor természetesen folytatható, hiszen az ország fejlesztésének minden területén elkerülhetetlen az ökológiai szemlélettel való gondolkodás. Azaz, elkerülhetetlen lenne – Bajnainak mégis sikerült elkerülnie.

Épp most van esély

Mondhatnánk - ahogy vannak is ilyen hangok - hogy a válságban fontosabb dolog is van holmi ökológiánál. Azonban ez pont az a gondolkodásmód, ami alapjaiban hibás. Éppen a válság miatt különösen fontos, hogy a kilábaló magyar gazdaságot most állítsuk olyan pályára, ami a környezetvédelemmel összeegyeztethető és minden területe szerves részét képezi annak. A válságnak talán az egyetlen jó oldala, hogy most lehet meg lépni azokat az ökopolitikai lépéseket, amiket nyugodtabb időkben félnek a hatalmon lévők megtenni.

Ehhez azonban a válságkezelésnek egészen a gyökerekig kell nyúlnia, hogy egy teljesen új magyar gazdasági szerkezetet alakítson ki, egy jóval életképesebbet a mostaninál. Ha akár a mostnai egy évre választott, akár a következő négy éves ciklust kezdő kormány nem így áll hozzá, semmi esélyünk sem lesz valódi versenyképességre.