Minden, amit eddig nem tudtál Hello Kittyről!

Telefon, laptop, autó, repülő és vibrátor. Ez mind-mind kittys termék, ami napjaink egyik legmeghatározóbb divat márkája. Egy cica, igazi személyiséggel. De kit is rejt a masni valójában?

Ez az egyetlen macska, ami képes világokat megrengetni az emberekben. Csak szeretni és gyűlölni lehet, más alternatíva nem létezik. De, hogy mi ebben a jó, vagy miért utálj milliók, most megfejti a HírExtra a Kittyt körbelengő rejtélyt.

Hogyan született meg a kultusz?

Most kezdhetném onnan, hogy Egyiptomban szentként tisztelték a macskákat. Az is igaz, hogy Japánban az animált állatokat imádják. Nem hiába van nekik már egy Doraemon névre hallgató robot macskájuk, vagy a nálunk is ismertebb Pokémonokat is ide lehetne sorolni.

Hello Kitty a japán Sanrio vállalat szülötte, akit már nem lehetne egyszerű macskaként emlegetni, neki egyénisége van – gondolják többen is. Ő egy rajzfilm figura, aki 1974-ben látta meg a napvilágot, és két évre rá, 1978-ban már védjeggyé is vált szerte a világon.

Eredetileg arról szól a rajzfilm története, hogy Kitty együtt él szüleivel, és ikertestvérével, Mimmyvel. Ő csak annyiban különbözik Kittytől, hogy más ruhát hord, és a jobb fülén van a masni. Ez az egy, ami állandó Kittyben, hogy mindig van valami a bal fülében, általában masni, és hogy nincsen szája.

Állítólag azért kapott angol nevet, mert akkoriban népszerű volt a brit kultúra a fiatal japán lányok körében. Emellett jellemző rájuk az is, hogy angolul neveznek el bizonyos dolgokat. Elvileg Lewis Carroll, Alice csodaországban című könyvében van Alice-nak Kitty nevű cicája, s innen jött a Hello Kitty.

Hogy annyira ne unatkozzon a cica ma már rengeteg baráttal büszkélkedhet, sőt tisztes kis családot kapott. És, hogy annyira mi se unatkozzunk, igazi profilt kreáltak a kis cicának, mert csakúgy egy névvel, ő sem lóghat a levegőben.

Csak erős idegzetű olvasóknak!

Akkor vegyük szépen sorba. Eredeti, teljes neve Kitty White, azaz fehér cica. 1974. november elsején született, azaz mindenszenteken, bár ezt az ünnepet Japánban nem ekkor tartják. Ez csak számunkra lehet érdekes, hogy szegény cica születésnapja mégis csak halottak napjára esik. Vércsoportja sem titok előttünk, ha szegény Kitty balesetet szenvedne, akkor A-s vérre lenne szüksége. Valójában ez is egy japán szokáshoz vezethető vissza, náluk kiemelt helyen bír a vércsoport, még horoszkópokat is szoktak ez alapján készíteni.

Eláruljuk, hogy London külvárosában látta meg a napvilágot, édesanyját Marynak, édesapját George Whitenak hívják. És természetesen ott van az ikertestvére is Mimmy. Kitty magassága pontosan öt fényes almányi, se kevesebb se több, és testsúlyát is ebben mérik: az három fényes almányi.

Kedvenc étele mi más is lehetne, mint az almáspite, de csakis az, amit anyu süt neki. Hobbija az utazás, és zenehallgatás (Vajon milyen zenét hallgathat egy fehér macska?), de olvasni és új barátokat szerezni is nagyon szeret.

Kedvenc szavai is vannak Kittynek, ilyen a barátság, a legjobb, és az aranyos. Előszeretettel gyűjt kicsi, de annál aranyosabb dolgokat, mint cukorkákat, aranyhalakat, és csillagokat. Már a halak is megdöbbentőek, de a csillagok már végképp túl mennek minden határon. Elképzelhető, hogy Hello Kitty emos lett?

Kedvenc tantárgya az angol, a zene, a rajz, és az olvasás. Ő sosem szokott lógni a suliból. Ha röviden jellemezni szeretnénk Kittyt, akkor annyit lehetne róla írni, mondani, hogy egy vidám és jószívű kiscica, aki nagyon közel áll ikertestvéréhez, Mimmyhez. Emellett jól teniszezik, és még finomakat is süt. Párja pedig Dear Daniel.

Az nem derült ki, hogy miben nyílvánul meg, hogy Daniel a párja, de biztos, hogy csak plátói szerelemről lehet szó.

Mi ebben a jó?

Sokakban felmerül a kérdés. Ez egy rajzfilm, amit gyerekeknek szántak. Ebből kiindulva egyértelmű, hogy a gyermekek előszeretettel hordanak olyan ruhákat, amik kedvenc hőseiket ábrázolják. Így készült el a pénztárca, a papucs, vagy a plüss Hello Kitty.

Japánban, és más országokban is, ahol hamarabb hódított a fehér cica, mint nálunk nem csak gyerekek kedvelik, sőt. Már-már a gimnazisták, és a fiatal felnőtt lányok körében sokkal közkedveltebb. Így készülhetett belőle laptop, gitár, mobiltelefon, vagy akár autó is.

És miért is jó ez? Csak egy gagyi divathóbortról van szó? Valamilyen szinten igen, mert mikor az olyan sztárok, mint Paris Hilton, Steve Tyler, Nelly, Mariah Carey, Lucy Liu, Heidi Klum vagy Brittany Murphy együtt mutatkoztak Kittyvel egyenes út vezetett a rajongókig, akik hamar magukévá tették a kis cicát. Ha ők nincsenek, könnyen meglehet, hogy Kitty nem is lenne ennyire népszerű.

Ez nem tömegcikk

Valójában a Hello Kitty egy egyedi stílust képvisel, ami képes öltöztetni az embert. Manapság ez a legcukibb márka a világon. Itthon nehéz egyedi táskákat, és egyéb kiegészítőket találni, ugyanis nem mindenki szereti, ha szembejön vele kedvenc szerzeménye az utcán. Emellett sokan nem szeretik a túl egyszerű, fekete dolgokat, s nekik kedvez a Hello Kitty élénk, lányos színeivel és formáival.

Már mindent gyártanak Hello Kittyben?


A válasz: igen. A hello kittys ágynemű, szemetes, fogkefe még teljesen általánosnak számít. Készülnek belőle ékszerek, órák, lámpák. Kicsit extrémebb a mobil, vagy vezetékes telefon, de még ezeknél is meglepőbb a laptop, az autó, az esküvőiruha vagy a repülőgép. A videojátékok már teljesen természetesnek számítanak.

Hogy ne álljunk meg ennyinél, Tajvanban már étterem is nyílt hello kitty stílusában. Viszont, ami már talán minden határon túlmegy: szegény cicából már szexuális segédeszköz is készült.

A szigetországnak annyira jól jövedelmez ez a pici cica, hogy kulturális nagykövet is lett Kitty Japánban, még 2008-ban.

És most jöjjön így a végére egy olyan videó, ami a gyűlülködőket a sírba fogja kergetni, míg a cica rajongói inkább a mennyországban érzik majd magukat.