Ellopták a turulmadarat

Ellopták a győr-kismegyeri napóleoni emlékmű talapzatáról a bronz turulmadarat - közölte a rendőrség szombaton az MTI-vel; a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a győri önkormányzat összesen egymillió forint ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A rendőrséget kora reggel értesítették a szobor eltűnéséről - mondta Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ismeretlen tettesek az éjszakai órákban feltehetőleg kötéllel rántották le hat méter magasból a bronzmadarat. A talapzatra erősített bronztáblát ugyancsak elvitték.

A tolvajok a csata kétszázadik évfordulójára tervezett ünnepség mondhatni előestéjén vitték el a bronzmadarat.

Az emlékművet az 1809. június 14-én Kismegyeren, a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén zajlott ütközetének helyszínén állították 1897-ben, ahol a magyar nemesség hada szállt szembe Napóleon seregével.

Érdekessége abban rejlik, hogy egész Európában is ez volt az utolsó "insurrectio" (nemesi felkelés). A közhiedelemmel ellentétben nemcsak "vérrel adózó nemesek" vettek részt, hanem reguláris csapatok is, János főherceg IX. hadteste, soraiban jelentős magyar sorozású katonasággal. A csatában összesen 3031 francia, magyar és osztrák katona esett el. A napóleoni hadak veszteségei voltak a súlyosabbak, közülük körülbelül kétezren vesztették életüket.
Forrás: MTI