Megszüntették az eljárást a rendőr vezetők ellen

A Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa megszüntette a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által indított büntetőeljárást két zalai rendőri vezető ellen, mert a pótmagánvádló ejtette ellenük a vádat - tájékoztatta szerdán az egyik érintett, Zala megye rendőrfőkapitánya az MTI-t.

Tiborcz János közölte: "nem örül" a végzésnek, mert meggyőződése, hogy a bíróság őt és a nagykanizsai városi rendőrkapitányt bűncselekmény hiányában felmentette volna a vád alól.

A Tettrekész szakszervezet januárban tájékoztatta arról az MTI-t, hogy nagykanizsai rendőrök pótmagánváddal indítottak bírósági eljárást feletteseik ellen, mert azok nem bírálták el szolgálati panaszaikat.

A szakszervezetet 13 rendőr korábban arra hatalmazta fel, hogy nyújtson be panaszt elmaradt járandóságaik miatt, illetve azért, mert pótlékaikat nem fizették ki. Szima Judit főtitkár szerint a nagykanizsai kapitány és a Zala megyei főkapitány azonban "akadályozták a panaszjogokban a kollégákat" azzal, hogy nem foglalkoztak a panaszok elbírálásával, holott erre az országos rendőrfőkapitány is utasította a zalai vezetőket.

A szakszervezet a halogatás miatt feljelentést tett a Kaposvári Katonai Ügyészségen, de első fokon, majd a katonai főügyészségen is azzal szüntették meg az eljárást, hogy a vezetők nem követtek el bűncselekményt. A szakszervezet ezután elöljárói hatalommal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt pótmagánváddal a kaposvári katonai bíróságon tett feljelentést a két rendőri vezető ellen.

Tiborcz János a bírósági eljárás megszüntetése kapcsán büntetőjogi vagy polgári jogi lépéseket fontolgat jó hírnevének megsértése miatt. Ugyanis amikor a szakszervezet nyilvánosságra hozta ügyüket, a Tettrekész honlapján olyan kijelentések láttak napvilágot, amellyel megítélése szerint megsértették a személyiségi jogait.

Szima Judit főtitkár idén januárban az MTI-nek elmondta, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) 2004-ben alakult, s mára 4500 tagjuk van
A hvg.hu 2008 júniusában arról számolt be, hogy bujtogatás miatt vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség a TMRSZ főtitkárával szemben. A Népszava online márciusi híre szerint Szima Judit büntetőperében már kitűzte a tárgyalást a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa.

A vád szerint a főtitkár több, a szervezet honlapjára kikerült cikkben támadta a rendőri vezetőket, a katonai ügyészség három írás miatt indított eljárást. A lap emlékeztet arra, hogy a TMRSZ-t azzal is gyanúsították, hogy a Magyar Gárda támogatására kérte a rendőröket.
Forrás: MTI