Csoda és tragédia: lélegezni kezdett a donorjelölt

Egy halálos beteg két hónapos kislány, akinek szívét átültetésre szánták egy másik beteg újszülöttbe, önállóan kezdett lélegezni, miután levették a lélegeztetőgépről, így az orvosok szerdán úgy döntöttek: ő már nem potenciális donor.

Kaylee olyan agyi elváltozással született, mely miatt nem tud alvás közben önállóan lélegezni, valamint veséjével is súlyos problémák vannak. Szülei már beletörődtek halálába és beleegyeztek, hogy szívét átültessék a várólista első helyén lévő egyhónapos Lilybe.

Amikor Kaylee-t kedden este levették a lélegeztetőgépről, a sebészcsoport már készenlétben várt a transzplantációra. A kislány azonban önállóan kezdett lélegezni, állapota egész éjjel stabil maradt, ezért orvosai úgy döntöttek, hogy már nem potenciális szívdonor.

A másik kislány, Lily ritka szívrendellenességgel született, amelyen nem tudnak másként segíteni: új szívre van szüksége. Ő továbbra is a várólista élén marad, az első adódó szívet megkapja, ebben az életkorban azonban igen kevés az átültethető szív.

A két kislány szülei szombaton találkoztak a torontói gyermekkórházban, és megbeszélték a szívátültetést.

Kaylee szülei most elmondták, ők kedden este már elbúcsúztak kislányuktól, és a történtek ellenére meg kell békélniük a tudattal, hogy csecsemőjük hamarosan meghal, függetlenül a szervátültetéstől.

A kislány orvosa, James Wright közölte, hogy Kaylee esete morális, személyes és etikai kérdésekkel terhelt, ezért akárhogy alakul, nem kísérlik meg később sem a műtétet.
Forrás: MTI