Tízezrek az utcán előre hozott választást akarnak - percről percre

A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tart nagyszabású demonstrációt vasárnap délután kettő órától a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A megmozduláshoz már számos civil szervezet csatlakozott.

17:45

A zárómondatok elég harciasra sikeredtek, pár kedves gondolatot idéznénk a szónokoktól: ""rakjuk el a bicskát, de legyünk elszántak", "rendszerváltás kell", na és a legvégső felhívás: április 14-én újra összejövünk!

17:07

Az összefogás jelentőségét hangsúlyozza Szilágyi György és Simon János is, utóbbi szerint a válságból csak így juthatunk ki és természetesen előrehozott választással.

16:55

Mindennek a liberalizmus az oka. Nagyjából így összegezhető a soron következő felszólaló mondandója. Ezen felül a rendőrség gyenge(néha meg rendőrállam? Ki érti ezt. - a szerk.), a bűnözés fenyegetően erősödik(az összes rendőri statisztika meg vélhetően kamu - a szerk.).



16:31

Megint előkeveredett egy finom kis zsidózás: az MSZP, az SZDSZ és Bajnai Simon Perez szövetségesei a felszólaló szerint. Majd Kiskunlacháza polgármestere szónokol a közbiztonság ijesztő példáiról és a közerkölcs romlásáról.

16:22

Palkovics úr az adósság csökkentését is szorgalmazza, majd előveszi a sajtót is: "tisztességes" médiát követel.

16:12

Palkovics úr szerint a vezetők fizetése indolkolatlan és túlzó mértékben nőtt. Majd a sztrájktörőket ostorozza. Talán nekik is köszönhető, hogy a tömeg mintha egy cseppet fogyna, szivárognak a népek hazafelé. Jakab István még nem hátrál...

16:06

Most már '56-nál tartanak: nemzeti bizottságokat szeretnének, alakul a forradalmi hangulat. A petíció szállítmányozási vállalkozó Gój motorosok rossz hírrel térnek meg az övéikhez: a levelet nem tudták átadni. Mármint Sólyomnak igen, de az MSZP-nek nem. Ebből aztán egy újabb MSZP szidalmazás kezdődik a Gój motorosok vezetőjének tolmácsolásában.



15:38

Most Bajnain a sor: kap hideget-meleget egyaránt, de vele párhuzamban az MSZP elsorvadását is hőn áhítja a felszólaló hölgy. A tömeg szintúgy. Bajnai kapcsán a szítkokat a tömeg lelkes "börtönbe, börtönbe!" skandálásokkal támogatja. A rend kedvéért még előkeveredik az abortusz ellenzése is, hogy szaporodjon a magyar.

15:25

Gój motorosok viszik a levelet Sólyomnak, miközben tovább folyik a program. Épp a nemzeti összefogásnál tartanak, nemzetárulók nélkül(kimondatlanul is tudják, kikre gondolnak alattuk, de akkor miért nem nevezik néven őket? - a szerk.). Az EP választással kapcsolatban a nép akaratának megerősítésekét látják benne.(ismét mindenki tudja, mire utal a felszólaló, csak én vagyok bizonytalan - a szerk.) Jakab István pedig kiadja a jelszót: "Nem hátrálunk!" (Imádkozom, hogy ne keveredjenek olyan szűk zsákutcába, aminek a végén fal van és nem lehet benne megfordulni - a szerk.)

15:20

Bíró Ildikó a Polgári körök nevében felszólalva nehezményezte, hogy szerinte ez a nép, ez az ország híján van az együttérzésnek. A megszorításokat követő elszegényedés egyre távolabb sodorja az embereket, holott pont most kellene összefogni. A kisebbségi ároktemetést szintén felhozta, mint negatív példát.

15:18

A Parlament feloszlatását és az előrehozott választást követelő tömeg "megbízottjai" levelet küldtek Sólyom Lászlónak. Addig nem mozdulnak el a térről, amíg nem kapnak választ a köztársasági elnöktől.



15:10

"Még nem fejeztük be a rendszerváltást!" - közli a szónok, a tömeg pedig sűrűn helyesel. Jó lenne tudni,  milyen rendszert hoz az általuk elképzelt jövő.