Rejtett kincseink

Országszerte több mint 250 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen április 18-án, a műemléki világnapon, amelyen először várják országos rendezvénysorozattal a nagyközönséget; a program a rejtett kincsek jegyében zajlik majd - hangzott el az eseményt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

"Célunk az, hogy rejtett kincseinket, azaz épített örökségünk kevésbé ismert részét is bemutassuk" - emelte ki Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, aki szerint a műemléki világnap a 2009-re meghirdetett kulturális turizmus évének rangos eseménye lesz.

A kuriózumok közé sorolta többek között a cáki pincesort, a pásztói gótikus Oskolamester-házat, a szendrői Kékfestőházat, a szerencsi, az ozorai, a simontornyai, a boldogkői várat, a füzérradványi Károlyi-kastélyt, a majki remeteséget, valamint a komáromi Monostori erődöt.

A műemléki világnap programsorozatának ötletgazdája a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, amely a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködve bonyolítja le a napot. Az akcióhoz turisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak: április 17-ről 18-ra virradó éjszaka több mint 150 szállásadó, szálloda, panzió, falusi vendéglátó várja kedvezményes díjakkal a látogatókat.

A kulturális szakállamtitkár szerint az április 18-i akciónappal jó hagyomány teremtődhet. Schneider Márta kitért egy tavalyi felmérés adataira, amely szerint a külföldi turisták számára igen vonzó a magyarországi épített örökség, amit egy programcsomag részeként, kulturális és művészeti eseményekkel kiegészítve még vonzóbbá lehetne tenni.

"Az akciónap lehetőséget teremt a támogatók, szponzorok számára is, hogy a turisztikai-kulturális értékek mellett jelenjenek meg" - fogalmazott Schneider Márta.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója arról beszélt, hogy április 18-án szeretnék egyrészt pezsgő élettel megtölteni a műemlékeket, másrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a turizmus egyik legfontosabb célja éppen az épített örökségre irányul. Varga Kálmán reményét fejezte ki, hogy a műemléki világnap programsorozatához a jövőben határon túli települések is csatlakozhatnak.

Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a turizmus jó médium a honi kultúra megismertetésére. "Minden olyan akció mögé szívesen állunk, ami képes megmozgatni a kultúra és a turizmus területét" - jelentette ki Szűcs Balázs.

A műemléki világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, elsősorban azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.
Forrás: MTI