Mindenki a first lady-t akarja

Jackie Kennedyéhez hasonló várakozás övezi Michelle Obama európai szereplését; az amerikai first lady nyolc nap alatt öt ország kilenc városában és három nemzetközi tanácskozáson mutatkozik be férje kíséretében, hivatalos programja szerdán kezdődött.

Az amerikai elnök feleségének szerdai öltözéke közel olyan érdeklődést váltott ki a sajtóban, mint maga a csütörtökön kezdődő londoni G20 világgazdasági tanácskozás. Michelle Obama a brit miniszterelnök felesége, Sarah Brown oldalán látogatott el egy rákközpontba, amely fennállásának első évfordulóját ünnepelte.

A first lady a korábban beharangozott visszafogott stílusú öltözéket, világoszöld szoknyát és J. Crew által tervezett krémszínű kardigánt viselt gyöngy kiegészítőkkel. Beszámolók szerint az amerikai elnöki pár külön hangsúlyt fektet arra, hogy a gazdasági krízis idején öltözékük ne legyen túlságosan fényűző.

A rákközpontban Michelle Obama elfújta a gyertyát a létesítmény első születésnapjára készített süteményen, majd beszélgetést folytatott a központban kezeltekkel. "Rendkívül természetes, és könnyű vele beszélgetni" - mondta egy mellrákból gyógyuló 32 éves nő, akinek tünetmentességéhez a first lady külön gratulált. Az intézetből távozó elnökfeleséget Obama, Obama! kiáltásokkal üdvözölték az épület előtt állók.

Az este folyamán Michelle Obama részt vesz a G20 tanácskozást felvezető díszvacsorán, amelyre Sarah Brown a tanácskozáson résztvevő állam- és kormányfők partnereik mellett művésznők, üzletasszonyok, és egy neves pszichológusnő is megjelenik. Londoni tartózkodásuk alatt az amerikai elnöki házaspár audiencián II. Erzsébet brit uralkodóval is találkozik.

A first lady menetrendjébe az április 3-4-i NATO-tanácskozás idejére is került érdekes program, Strasbourgban Nicolas Sarkozy francia elnök feleségével, Carla Brunival tekinti meg a város lenyűgöző katedrálisát, valamint a székesegyházat építő és működtető Notre Dame (Miasszonyunk) rend restaurációs műhelyeit. A látogatásra a Strasbourgban és a németországi Khelben sorra kerülő NATO-csúcson résztvevő állam- és kormányfők feleségei is hivatalosak.

Michelle Obama az Európai Unió vezetőivel való prágai találkozóra és törökországi látogatására is elkíséri férjét. A szupersztárként kezelt házaspárt - a visszafogottság jegyében - több százan, tanácsadók, testőrök, katonák, orvosok, szakácsok, és a titkos szolgálat emberei kísérik el, a népes kíséretről azonban az elnöki hivatal nem kívánt tájékoztatást adni. Így megválaszolatlanul maradt az a kérdés is, hogy vajon az elnöki párral tart-e Michelle Obama új hollywoodi fodrásza, Johnny Wright is.

Bár a politikusfeleségek közül kétségtelenül Michelle Obama a legnagyobb sztár a sajtó körében, nagy érdeklődés övezi Veronica Lario olasz first ladyt, a mexikói elnökfeleségek közül elsőként politikai pályára lépett Margarita Zavalát, a kanadai miniszterelnök motorok iránti vonzalmáról ismert hitvesét, Laura Harpert, valamint a spanyol kormányfő új Carla Bruniként emlegetett feleségét, Sonsoles Espinosát.

Akad azonban két nő a "politikai roadshowban", akik nem vesznek részt a feleségek színes programjában: Angela Merkel német kancellár, és Cristina Fernández de Kirchner argentin államfő a tárgyalásokon képviseli hazáját. Egyikük férje sem utazik el a tanácskozásokra.
Forrás: MTI