Így jött Európába a trópusi betegségeket terjesztő szúnyog

A pár éve hihetetlen népszerűségnek örvendő szerencsebambusz, avagy lucky bamboo (Dracaena sanderiana) úgy tűnik, nem csak örömet hoz magával Ázsiából, hanem az ázsiai tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) is.

A holland növényvédelmi szolgálat vizsgálata kiderítette, hogy a szúnyog, amely különféle betegségeket hordozhat, gyakran a növénnyel együtt kerül be Európába - tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

Az ázsiai tigrisszúnyog több trópusi betegséget is terjeszt, többek között a csikungunya- és a dengue-lázat vagy a japán encefalitiszt is. A trópusi és szubtrópusi Ázsiából származó szúnyogfaj viszonylag könnyen felismerhető feltűnő mintázatáról: hátsó lábai fekete-fehéren csíkozottak, hátán és a szeme közt pedig egy fehér vonal húzódik.

Ha egyszer behurcolták a tigrisszúnyogot, hasonlóan nehéz elbánni vele, mint hazai vérszívó rokonával, mivel a lárvák jószerével bármelyik pocsolyában kifejlődhetnek. A trópusi szúnyog egyetlen gyenge pontja, hogy érzékeny a hidegre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy már abban az esetben is áttelelhet a rovar, ha a januári középhőmérséklet fagypont felett alakul.
Forrás: MTI