Ha szóltak volna neki...

Miért? Megválaszolatlan kérdés. És megválaszolhatatlan. Mindenki másként gyászol, de ez a kérdés mindig ott van a fájdalomtól tompa fejekben. Miért nem szóltak Ocskay Gábornak, hogy ne haljon meg?

Tudom, hogy imádtad a hokit, de azt is tudom, a halálba nem mentél volna miatta. Ha szóltak volna, hogy ne csináld, abbahagyod. Fájdalmas. Elmondhatatlanul fájdalmas” – írta búcsúzóul Palkovics Krisztián, Ocskay Gábor „ikertestvére” társának, társáról.

***

Ha szóltak volna, hogy ne csinálja...

Ha szóltak volna Kolonics Györgynek, hogy beteg a szíve lemondott volna ötödik olimpiájáról?

Ha szóltak volna Fehér Mikinek abbahagyta volna a futballt?

Ha szóltak volna Zavadszky Gábornak, hogy „Zava, vége, abba kell hagynod” hallgatott volna a jó szóra?

Ha szóltak volna…

Ha szóltak volna Ocskay Gabinak, hogy beteg a szíve és abba kell hagynia a hokit lett volna elég ereje megtenni? A fal mellé állította volna az ütőjét és soha többé nem húzott volna korcsolyát éles meccsen?

***

Ocskay Gábornál 2004 őszén olyan súlyos szívbetegséget állapítottak meg, melynek tükrében az orvosok azonnal el akarták tiltani az élsporttól.

Szívnagyobbodás – állapították meg könyörtelenül a szakemberek.

Kiscsicsó azonban nem adta fel, orvostól orvosig járt, hogy végül ráakadhasson a reményt jelentő diagnosztára, Papp Lajos pécsi szívspecialistára. A neves professzor hetekig kínozta Ocskayt, mielőtt rábólintott volna: visszamehet a jégre.

***

Folyamatos ellenőrzés alatt állok, három havonta járok kontrollra, és szerencsére semmi probléma sincs” – írta nem is oly rég blogjában az Alba Volán és a válogatott 19-ese.

A következő ellenőrzés áprilisban lett volna esedékes…

***

Ha szóltak volna, hogy ne csinálja…

Ha szóltak volna…

…talán ő is ott lehetetne Zürichben a világbajnokságon, de nem a jégen, sajnos nem, csak a lelátón, az öltözőben, ott lehetne a fiúkkal.

Nem mint ifjabb Ocskay Gábor jégkorongozó, hanem mint ifjabb Ocskay Gábor. Pont.

Ezen a felfoghatatlanul szörnyű éjjelen azonban ifjabb Ocskay Gábor jégkorongozó meghalt.

***

Ha szóltak volna neki, hogy ne csinálja…

Ha szóltak volna neki.

Mintha az olyan egyszerű lenne…

Nyugodj békében, Kiscsicsó!