Eredményes a rendőrség új stratégiája

A várakozáson felül alakult az észak-pesti bűnügyi régióban a felderítési eredményesség a rablások és gépjármű-felderítések tekintetében; a dél-pesti régióban pedig egy gépkocsilopásokra szakosodott bandát derített fel a rendőrség.

A fővárosban március 1-jén alakították meg az öt bűnügyi régiót, a rablások, betöréses lopások, valamint a gépjárműlopások és -feltörések eredményesebb felderítése érdekében.

Horváth Antal, az észak-pesti bűnügyi régió bűnügyi vezetője elmondta: az elmúlt 25 napban 20 rablás történt a régióban, ebből 10 esetben derítették fel az elkövetőket. A betöréses lopások száma stagnál, a 25 nap alatt 180 betörés történt, ebből 12 ügyben sikerült felderíteni az elkövetőket. Érezhetően csökkent a gépkocsilopások és -feltörések száma: 110 gépkocsifeltörésből 5 esetben elfogták, a 76 gépkocsilopásból 17 ügyben felderítették az elkövetőket.

A rablások és gépkocsifeltörés tekintetében a várakozáson felül alakultak a felderítési mutatók, javult a kapitányságok és a bűnügyi-közrendvédelmi szakág közötti kommunikáció is - mondta a bűnügyi vezető. Hozzátette: a bűnmegelőzésben is eredményesen kamatoztatható a szorosabb kapcsolattartás.

Sallai Gábor, a IV. kerületi rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese arról számolt be, hogy sikerült elfogni két fiatalkorút, akik több rablást is elkövettek a kerületben. A fiatalokat azt követően fogták el március 15-én, hogy megtámadtak egy vegyesboltot, ahol késsel fenyegették meg az alkalmazottakat. A rendőrség megmutatta a két fiatal fényképét több korábbi késes rablás sértettjének, és többen felismerték az elkövetőket.
Így kiderült, hogy több újpesti rablást is ők követtek el.

Ők raboltak ki, késsel fenyegetőzve, egy csemegeboltot február 3-án, két nappal később hasba szúrtak egy fiatalkorút, amikor az nem volt hajlandó átadni nekik értékeit, február 8-án egy totózót támadtak meg, február 28-án pedig két fiatalkorút támadtak meg késsel fenyegetőzve, és mobiltelefont zsákmányoltak. Kiderült továbbá, hogy Angyalföldön és Újpesten további rablásokat követtek el. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a két fiatalkorút.

Bartus Zoltán, a dél-pesti bűnügyi régió bűnügyi vezetője az mondta, hogy a régióban a bűncselekmények száma ugyan nem csökkent, de az eljárás hatékonysága nőtt. A XX. kerületi gépjárműlopások felderítésével foglalkozó csoport egy erre a bűncselekményre szakosodott csapatot derített fel: a gyanú szerint a banda két, azóta előzetes letartóztatásba helyezett tagja a 2008 áprilisa és 2009 márciusa között ellopott 15 autót saját használtautó-kereskedésében értékesítette.

A régióban 20 rablást követtek el, ebből 14 ügyben felderítették az elkövetőket, összesen 21 elkövetőt vontak eljárás alá. A betörések száma nem csökkent, de 5 elkövetői csoportot derítettek fel, amelyeknek tagjait a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
Forrás: MTI