Biztos halál vár a vörös hús evőkre?

Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfőn tették közzé az Archives of Internal Medicine című szaklapban.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttműködésében 1995-ben kezdődött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nő étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.

A vizsgálatban résztvevők kérdőíveket töltöttek ki egyebek közt arról, hogy mikor, mennyi és milyen húst fogyasztottak. Öt csoportba osztották az embereket aszerint, mennyi vörös húst ettek. 1995 és 2005 között a tanulmány résztvevői közül összesen 47 976 férfi és 23 276 nő halt meg. A legfelső ötödbe tartozók kockázata a halálra minden okból, így szívbetegségben és rákban is nagyobb volt, mint az alsó ötödé.

"A férfiak halálozásának 11 százaléka, a nők halálozásának 16 százaléka megelőzhető lenne (ebben az életkorban), ha a vörös húsok fogyasztását lecsökkentenék az alsó ötöd mennyiségére" - mondta Rashmi Sinha, a tanulmány vezetője. Az amerikai kormány szakértői most az alapvetően növényi táplálkozást javasolják: sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát.

A húsipar tévesnek találja a tanulmány következtetéseit, képviselőjük szerint a hústermékek hozzátartoznak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Forrás: MTI