Orbán szerint az MSZP is bukott: nem jelölhet új miniszterelnököt

Orbán Viktor szerint egyetlen megoldás létezik a jelenlegi helyzetben, vissza kell adni a választópolgároknak a döntés jogát, minden más forgatókönyv komoly kockázattal és gazdasági veszteséggel jár.

"Egyetlen megoldás van, minden más csak agónia, vergődés és nagyon komoly kockázatokkal és gazdasági vesztességgel járó elhibázott, sem emberileg, sem politikailag nem vállalható forgatókönyv a Fidesz számára" - jelentette ki a Fidesz elnöke újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: a jelenlegi helyzetben semmilyen más megoldás nincs, csak az, hogy a döntés jogát visszaadják annak, akit illet, a választópolgároknak, a magyar népnek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagálnak az MSZP tárgyalási meghívására, Orbán Viktor azt mondta: "bukott párt nem alakíthat kormányt". Szerinte a szocialista párt és annak vezetői a kormányzás felelősségteljes és nehéz terheinek súlya alatt összeroppantak.
Leszögezte: egy országot nem lehet egy bukott párt irányítására bízni, egy bukott párt nem delegálhat kormánytagokat, nem adhat miniszterelnököt, csak az emberek rovására, kárára, illetve akarata ellenére.

"Ezt kéne belátni, ez a demokrácia alaptörvénye, vissza kellene térni a rendszerváltáskori, 20 évvel ezelőtti nagyon világos és egyszerű elvekhez" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy akkor sem változtatnák-e álláspontjukon, ha egy esetleg megalakuló nemzeti kormányban esetleg jobboldali politikusok is szerepet kapnának, a Fidesz elnöke úgy vélte: ez nem változtat a lényegen. A következő kormánynak az emberek bizalmából kell megalakulnia - emelte ki.

Csak olyan kormány alakulhat, és csak olyan irány szerint haladhat Magyarország, amit az emberek jóváhagytak és kijelöltek, mert egy demokrácia nem a politikusok magánügye, hogy ők dönthessék el, hogyan kezelnek válságot, és merre menjen az ország - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a képviselők többsége nem támogatja a Fidesz és a KDNP a parlament feloszlatásáról szóló indítványát, Orbán Viktor azt mondta, ebből a helyzetből csak a bizalom újjáépítésén keresztül lehet kijutni, és ezen nem változtat, ha a parlament ezt nem látja be.

Arra a felvetésre, hogy ki kormányozna az előre hozott választásokig, ha mégis feloszlatnák a parlamentet, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy az alkotmány egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz erre a helyzetre, így ekkor pontosan ugyanazok a szabályok lépnének életbe, mint egy rendes parlamenti választásnál.
Forrás: MTI