Külföldi elemzők szerint üdvös Gyurcsány lemondása

Londoni elemzők szerint piaci szempontból nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc távozási szándékának bejelentése, de sok idő nincs az érdemi reformintézkedések kidolgozására.

A 4cast, a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen helyzetértékeléseket közlő londoni gazdaságelemző és előrejelző ház hétfői elemzése szerint mivel "több mint egyértelmű" volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudja kezelni a függőben lévő költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfő félreállási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény". A cég prognózisa szerint "kezdetben várható valamelyes piaci zajongás", utána azonban a piacokra valószínűleg a kivárás lesz jellemző.

A 4cast londoni elemzői szerint bármely pozitív irányú lépés jelentősen csökkentheti a komoly - például 350-ig, vagy tovább elszaladó - forintgyengülés esélyeit. Egy hiteles személyiség a miniszterelnöki poszton és egy hiteles reformprogram önmagában még nem fogja azonnal 280-ig levinni az euró forintárfolyamát, de megteremtheti az alapját a későbbi kilábalásnak. A cég szerint az első szükséges lépés a költségvetési kiadások azonnali csökkentése, hogy mérsékelni lehessen a közszféra finanszírozási igényeit.

Technikai értelemben ez ugyan nem "száz százalékos szükségszerűség", mivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével összeállított pénzügyi csomag egy-két évig kellő védelmet nyújt nagyarányú költségvetési lefaragások nélkül is. Mindazonáltal "bölcs dolog lenne" legalább valamelyes kiadáscsökkentés, hogy minimálisra lehessen szorítani az IMF-csomag felhasználását. Így a GDP-arányos devizaadósság sem növekedne nagyon, és elejét lehetne venni a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítésének, áll a 4cast hétfői elemzésében.

A magyar adósbesorolásra jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő - Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's Investors Service - osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben.
Forrás: MTI