Generációs öngyilkosság

Öngyilkosságot követett el az Üvegbura című regényéről ismert kultikus irodalmi figura, Sylvia Plath költőnő fia, 46 évvel édesanyja és napra pontosan 40 évvel mostohaanyja öngyilkossága után.

A 47 éves Nicholas Hughes felakasztotta magát alaszkai otthonában. Nővére, Frieda Hughes szerint évek óta depresszióval küzdött. A férfi egyedül élt, és az alaszkai Fairbanks Halászati és Óceántudományi Egyetemén tanított.

Sylvia Plath 1963-ban 30 évesen szintén öngyilkosságot követett el londoni lakásukban. Kinyitotta a gázt, miközben az egyéves Nicholas és a kétéves Frieda a szomszéd szobában aludt. Tejet és kenyeret hagyott az asztalon a gyerekeknek, és szobájukat alaposan elzárta, így a szivárgó gáz a gyerekekben nem okozott kárt.

Az író és költőnő Üvegbura című önéletrajzi regényéről és Ariel című verseskötetéről ismert, kultikus alakja az irodalomnak.

A kritikusok a költőnő férjét hibáztatják, szerintük ő okozta Sylvia Plath kétségbeesését. Az ő zűrös viszonyuk volt az alapja a Gwyneth Paltrow és Daniel Craig főszereplésével készült 2003-as hollywoodi sikerfilmnek, a Sylviának.

1969-ben Assia Wevill, Ted Hughes későbbi felesége is öngyilkos lett, de ő a költőtől született négyéves kislányuk életét is kioltotta.

Ted Hughes Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb költője volt, poeta laureatus, de Sylvia Plath öngyilkossága egészen 1998-as haláláig árnyékot vetett rá.
Forrás: MTI