35 kilós újszülőtt

Tevecsikó született vasárnap a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Víz Világnapjához "időzített" ellést nagy tömeg kísérte figyelemmel.

A kiscsikót nem sokkal 12 óra előtt hozta világra a Jolán nevű tevekanca a Pálmaház melletti tevekifutó egyik, külön az elléshez elkerített végében. A mintegy 35 kilós apróság megszületését több száz látogató kísérte figyelemmel.

A kicsi nemét még nem tudni, ezért nevet sem kapott eddig; a gondozók most arra várnak, hogy az apróság lábra álljon, és magától táplálkozni kezdjen - tudatta az MTI-vel az állatkert.

Az újszülött kevéssel világra jövetele után már igyekezett lábra állni, ami két óra elteltével sikerült is neki, bár csak néhány másodpercre. A közönség kitörő tapssal értékelte a remegő lábú újszülött próbálkozásait. Az állatgondozók most arra várnak, hogy a tevecsikó stabilan álljon, és önállóan elkezdjen táplálkozni.

A 17 éves Jolán meglehetősen tapasztalt anyának számít, így várhatóan nem lesz gond a kicsi felnevelésével. A tevecsikó nemét csak később fogják megállapítani, így egyelőre nevet sem kapott.

Az állatkerti tevekifutóban március 18-án is született egy tevecsikó. A hímnek bizonyult állat a mitológiai eredetű Ixion nevet kapta gondozóitól.

A budapesti állatkertben nem számít ritkaságnak a kétpúpú tevék szaporodása. A három felnőtt tenyészállat közül a Juszuf nevű 15 éves hím és az Ingrid nevű 10 éves nőstény Budapesten született, Jolán pedig egy lengyelországi állatkertben jött világra. A három tenyészállaton, valamint a vasárnap és a hét közepén született két csikón kívül három másik állat, Írisz, Joker és Inez is a tevekifutó lakója. Az utóbbi három állat 2006-os, illetve 2007-es születésű.

A tevék 440 napig vemhesek, a tevecsikók pedig 35-40 kilogrammos testtömeggel, púp nélkül jönnek a világra. A kicsik testtömege féléves korukra már meghaladja a 100 kilót, és legkésőbb 9 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, noha már 4-5 hónaposan megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. Kifejlett méretüket ötéves korukra érik el.
Forrás: MTI