Megvan az új elnök!

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába szombaton az új madagaszkári elnököt, Andry Rajoelinát, akinek hatalomátvételét az Afrikai Unió, az Európai Unió és az Egyesült Államok is államcsínynek tartja.

Rajoelinát a madagaszkári alkotmánybíróság elnöke iktatta be az államfői tisztségbe a főváros, Antananarivo legnagyobb stadionjában az eddigi ellenzéki vezér több mint 40 ezer hívének üdvrivalgása mellett. A ceremónián a külföldi országok nagykövetei nem vettek részt: a diplomáciai testület bojkottálni akarta a beiktatást, de az új kormány külügyminisztere szerint meg sem hívták a diplomáciai képviseletek vezetőit.

A 34 éves Rajoelina, aki mostantól hivatalosan az "átmeneti főhatóság elnöke" címet viseli, beiktatása után tartott első beszédében a szegénység és a korrupció elleni küzdelmet, valamint a közrend fenntartását nevezte elsődleges céljának. "A mai nappal vége a diktatúrának, a zűrzavarnak az államügyek intézésében, a hazugságoknak és a hamis ígéreteknek, amelyek túl hosszú időn át fojtogatták a madagaszkári politikai életet" - jelentette ki.
 
Megerősítette, hogy két éven belül választást tartanak az Afrikától keletre fekvő szigetországban.
 
A mostani vezetés legfontosabb céljai között említette még a vidék fejlesztését, a független törvényhozás létrehozását és a monopóliumok nélküli, szabad piacgazdaság megteremtését. Bejelentette, hogy kegyelmet ad az összes politikai fogolynak, kilátásba helyezte a többi rab büntetésének enyhítését, és ígéretet tett arra, hogy lehetővé teszik a száműzetésben élő madagaszkáriak, köztük Didier Ratsikara volt államfő hazatérését. Az új kormány első intézkedéseként feloldotta a kijárási tilalmat a fővárosban.
 
A beiktatási ünnepséggel egy időben a megbuktatott elnök, Marc Ravalomanana támogatói tiltakozó nagygyűlést tartottak a fővárosban a Demokrácia téren. A mintegy 300 tüntető Didier Ratsikara volt államfő bábjának nevezte Rajoelinát. Ratsikara jelenleg Franciaországban él száműzetésben.

Forrás: MTI