Melegek a kormányfői meghívottak között

Egy varsói húsvéti Beethoven-fesztiválra hívta meg Lech Kaczynski konzervatív lengyel államfő azt az amerikai homoszexuális házaspárt, amelynek esküvői fotóját korábban arra használta fel, hogy az európai uniós jogszabályok elfogadásának "veszélyeivel" ri

Ewa Junczyk-Ziomecka, a lengyel elnöki hivatal szóvivője közölte, hogy Kaczynski államfő válaszolt Brendan Fay és Thomas Moulton, az egymással törvényes házasságban élő férfiak elektronikus levelére, amelyben azok bejelentették Lengyelországba érkezésüket.

A szóvivő az elnök nevében "a fájdalmas történelmű és a demokráciát Kelet-Közép-Európában elsőként kivívó" Lengyelország meglátogatására invitálta őket, s felajánlotta, hogy legyenek az államfő vendégei a Beethoven-fesztiválon, amelyen jelen lesz a lengyel first lady, Maria Kaczynski is.

Egyelőre nincs szó arról, hogy az államfő fogadná is a homoszexuális házaspárt, amely a múlt év elején nagyon zokon vette, hogy az EU új alapokmányának vitájakor Lech Kaczynski az ő kanadai esküvőjükről készült fotókkal, ráadásul a beleegyezésük nélkül, riogatta a lengyeleket a tévében.

Annak idején a férfiak, akik a lengyelek többségéhez hasonlóan vallásosak, a New York-i lengyel konzulátushoz fordulva próbáltak meg bocsánatkérést kicsikarni a lengyel elnöktől. A mostani meghívás egyfajta kiengesztelésnek tekinthető a lengyel tömegtájékoztatás szerint.
Forrás: MTI