Felháborító! Újabb botrány a VI. kerületben

A Nagymező utcai fáknak menniük kell, mert életveszélyesek, pedig nem is. Közben pedig pont ott épülne egy újabb mélygarázs. Az összefüggés alig titkolható. Újabb mutyi a VI. kerületben?

A fákat kivágják, ugye? – kérdezhetnénk némi éllel kicsiny fővárosunk Környezetvédelmi Ügyosztályának vezetőjétől a terézvárosi Nagymező utcai platánsor kivágásának ügyében. Meg is kérdeztük. Azt is, hogy miért. A magyarázkodás előtt azonban vázoljuk föl a történet lényegét – miért is kellene kivágni azokat a teljesen egészséges, semmilyen formában mást nem veszélyeztető növényeket? Csak nem egy az utcába tervezett mélygarázs áll a háttérben?



Egy röpke év alatt 19 fa vált életveszélyessé?

Tüntessünk a fákért!
A Nagymező Utcaiak Egyesülete és a Védegylet demonstrációt szervez március 24-én 18 órakor a Nagymező utcai fáknál a Radnóti színház előtt. Akár polgári, erőszakmentes ellenállással is megvédik a fákat. Cél: a fák megmentésén kívül az olyan rendeletmódosítások elleni fellépés, melyek lehetőé tennék, hogy más helyszíneken is kivághatóak legyenek a fák egy-egy mélygarázs építése miatt.
Ami biztos: tavaly júniusban az ominózus mélygarázs beruházója, a WK Bt. ismét benyújtotta engedélyezésre a korábban a fasor miatt is elutasított terveket, ráadásul a korábbihoz képest változatlan formában.

Az is biztos, hogy a Főkert Zrt. tavaly augusztusban végzett egy felmérést, azaz készített egy szakértői véleményt, mely szerint a fáknak menniük kell – ezt a Főkert, illetve a felette álló fővárosi Környezetvédelmi Ügyosztály döntését megkérdőjelező Nagymező Utcaiak Egyesületének elnöke mondta a HírExtrának.

Persze az is biztos, hogy mi nem állítjuk: van összefüggés a két esemény között. Viszont mindenképpen érdekes az ügy hátterét is vizsgálni – akár csak ezt az egy szem kérdést szem előtt tartva: miért is kell kivágni a Nagymező utcai fákat?

Félnek a közös szakértői véleménytől?


Akkor nem sikerült
2007. szeptemberben hét szakértői csoport közös szakvéleményt fogalmazott meg az egyes fák állapotáról és a szükséges balesetmegelőző beavatkozásokról. A szakvélemény alapján 2007. év folyamán a FŐKERT elvégezte a megfelelő faápolási és balesetlehárítási intézkedéseket, amelyet a fővárosi Környezetvédelmi Ügyosztály le is ellenőrzött.
– Nem volt indokolt, hogy ezt a vizsgálatot megint elvégezzék – nyilatkozta a HírExtrának a fákat védelmező egyesület elnöke, Hantos Enikő. – Egy a korábbi, számunkra végül is pozitív eredményű szakvéleményben részt vett szakértő szerint ugyanis csak ötévente lenne esedékes az újabb, a fák kivágását taglaló vizsgálat. Azt kérjük, hogy készüljön egy új, közös szakértői vélemény, melyből talán kiderülhet, hogy miért tartják indokoltnak a fák elpusztítását - mondta Hantos.

Megint elérkeztünk a fő kérdéshez: miért? Mi alapján rendelték el a Nagymező utcai fák kivágását, és miért pont most rendelték el? Miért volt szükség újabb vizsgálatra? Hiszen a bő egy éve kiadott vélemény szerint a fák nem életveszélyesek. Személy szerint ki és miért rendelte meg az újabb szakvéleményt, majd ez alapján ítélte pusztulásra a bő egy évvel azelőtt még teljesen egészségesnek megállapított fákat?

Ezek azok a kérdések, melyekre mindenképpen szerettünk volna választ kapni a Környezetvédelmi Ügyosztály vezetőjétől, Gonczlik Tamástól. A kicsiny fővárosunk indokolatlanul nagy és szerteágazó bürokratikus vezetésén keresztül vezető úton átvergődött kérdéseinkre kisvártatva meg is érkezett a válasz – hogy megérte-e rá várni, azt döntsék el az olvasók.



Azért kell kivágni a fákat, mert...


– A legutóbbi dendrológiai vizsgálat szerint a fasorban több olyan fa is akadt, amely a sérült gyökérnyak, a törzs hosszanti csőszerű kiodvasodása, a törzsszövet tartószilárdságának nagyfokú csökkenése és az elöregedésből adódó más jelek alapján egyértelműen közvetlen baleseti veszélyt, életveszélyt jelentenek - tudtuk meg Gonczlik Tamástól. – A szakvélemény szerint „elengedhetetlen a balesetveszélyes fák azonnali kivágása, s helyettük új egyedek telepítése”. Ennek alapján - mivel elsődleges kötelességünk az emberi élet védelme, nem is tehettünk mást - arról intézkedtünk, hogy a Főkert ezt az életveszélyt a lehető leghamarabb hárítsa el - áll a Környezetvédelmi Ügyosztály vezetőjének állásfoglalásában.

Gonczlik Tamás azonban nyilatkozott még mást is, például a vizsgálat miértjéről.

- Az elmúlt évek nagyobb nyári viharai a fasori és a parki faállományban is jelentős károkat okoztak. A 2006. augusztus 20-ai, a 2007-es margitszigeti és a tavalyi Erzsébet téri kidőlő fák okozta tragikus események után, gondolom, teljesen természetes - és elvárható -, hogy fokoztuk a fővárosi fák ellenőrzését. A Nagymező utcai platánsor a maga nyolcvan évével egyike a főváros legrégibb fasorának, s az is nyilvánvaló hogy ahol meglehetősen öregek a fák, ott különösen oda kell figyelni, sűrűbben kell ellenőrizni az állapotukat. Amikor a szemlézők életveszélyre utaló jelekkel szembesülnek, el kell rendelni az újabb szakvélemény elkészítését. Ez nem lehetőség, hanem kötelesség. A Főkert Zrt. is e szerint járt el, amikor megrendelte az új szakvéleményt - jutatta el a HírExtrának válaszát Gonczlik Tamás.



Elhiggyük?

Hogy ki mennyit hisz el belőle, embere válogatja. De csúnya ez az ügy. Főleg így, hogy „csak” fákról van szó. Egyértelmű, hogy a pénz mindenek felett áll ma kis országunkban - legyen szó emberek, állatok, vagy akár csak fák életéről.

Tegyük hát föl a kérdést: mélygarázsból vagy platánfából kellene több ma Budapesten, hogy élhetőbb, elviselhetőbb, szerethetőbb legyen ez a város?

Aki utóbbi mellett teszi le a voksát, az nyugodtan menjen el a március 24-re szervezett demonstrációra. Elvégre többről van itt szó, mint 19 szegény szerencsétlen fáról. A történet arról szól, hogy vajon a város és az ország vezetése mindent megtehet-e kénye-kedve szerint a lakosság érdekeit egy cseppet sem szem előtt tartva?

Reméljük, hogy ez esetben a mélyen tisztelt illetékesek is be fogják végül látni: nem éri meg egy kis mellékesért a város zöldjeinek és kevésbé zöldjeinek haragját magukra zúdítaniuk…