Újabb hazai botrány! Közpénzből milliárdos szállodamutyi

A HírExtra beszámolt a MVM-ben Kocsis István vezetése alatt történt pénzügyi szabálytalanságokról. Cikkeink nyomán a Niker-ügy illetve a Vértesi Erőmű-ügye a médiában kiverte a biztosítékot. Most a Paksi Atomerőmű került az érdeklődési körünkbe.

A Paksi Atomerőmű az MVM Holding részét képezi, azaz teljes mértékben állami tulajdonban van. Az atomerőmű 2005-ben (ekkor érdekes módon Kocsis István állt az atomerőmű élén)hozott határozatot, hogy értékesíti a Paksi Ipari Park Kft-ben lévő 50 százalékos részesedését a város önkormányzata részére. Ezt Paks városa ki is fizette.

Megvan a szálló, jöhet a síbolás

Villkesz Kft.
A társaság fő tevékenysége a villamos erőművek üzemeltetéséhez kapcsolódó karbantartási és szolgáltatási feladatok ellátása. Kereskedelmi tevékenységet 1994 óta lényegében nem folytat. A karbantartási munkák közül kiemelkedő az MVM Rt. megrendelésére végzett litéri, sajószögedi, lőrinci gázturbinás erőművek, a százhalombattai és a tiszaújvárosi olajtárolók, valamint a paksi és az oroszlányi erőmű megrendelésére végzett erőművi karbantartási tevékenység. A karbantartási munkák mellett épület-fenntartási, épület-karbantartási, gondokolási, munkák is a tevékenységi körbe tartoznak.
A befolyó összegből az atomerőmű (nettó, azaz áfa nélkül) 170 millió forintért megvette a paksi Erzsébet szállót, érdekes módon a paksi önkormányzattól. Tehát pénzt és vagyont cseréltek. 
A történelmi épületegyüttes már az atomerőmű 2008-as üzleti tervében, sőt a cég középtávú beruházási programjában is szerepel. Az atomerőmű szerette volna a patinás szállót felújítani.

Ezzel kapcsolatban különféle szerződéseket kötött. A legnagyobb összegű és ezért legérdekesebb ezek közül a beruházás kivitelezésére kötött szerződés. Ezt az atomerőmű az MVM Csoporthoz tartozó Villkesz Kft.-vel kötötte. Ez a többször módosított szerződés nettó 3,35 milliárd forintról szólt.

Nem tudnak róla, akiknek tudni kéne


Ezzel pedig több gond is van. Az MVM alapszabálya szerint az üzleti tervben nem szereplő, de egymilliárd forintot meghaladó bővítő jellegű beruházásokról az igazgatóságnak kell döntenie, mint az ügyben érdekelt cégek tulajdonosának. Ugyanez érvényes a százmillió forintot meghaladó beszerzésekre. Azaz, a Villkesszel történt szerződésekről illetve azok módosításáról az MVM igazgatóságának kellett volna döntenie. Ugyanígy kellett volna tenni a szálló megvételénél is.

Információink szerint azonban a Villkesszel történt szerződésekre illetve annak módosításaira csupán az MVM osztályvezetői, főosztályvezetői, illetve vezérigazgató helyettes aláírásai kerültek. Azaz, erről a hatalmas állami – vagyis adófizetői - pénzeket megmozgató ügyletről jogtalanul döntöttek az akkori vezetők.

Még egy bökkenő

Érdekes továbbá, hogy a Villkesz szerződés 3-as számú szerződésmódosításán már Sós Lajos vezérigazgató-helyettes aláírása sem szerepel. Ennek azért lehet jelentősége, mert ez az a módosítás, amihez egy ellenőrző lapot is kiállítottak. Ezen kézzel írva a következő megjegyzés található: „tételes költségvetés ellenőrzésre került. A mellékelt összesítő alapján az árak reálisak.”

Ez igencsak furcsa. Főként akkor, ha tudjuk, a hivatkozott összesítő nem található meg a szerződésben, és sehol máshol az MVM dokumentumai között.

Tisztázzunk!

A helyzet tehát a következő: az MVM részeként a Paksi Atomerőmű Zrt, adófizetői pénzből megszerez egy szállodát, melyről (hivatalosan) nem értesíti az MVM igazgatóságát. Ezután egy hatalmas összegű szerződést köt az MVM egyik cégével, mindenféle egyéb ajánlatkérés nélkül. Azaz puszipacsira ossza ki a feladatot, egy baráti cégnek, még csak a lehetőséget sem adja meg senki másnak a pályázatra.



Aztán az óriási összegről egy olyan szerződésmódosításon, ahol az MVM vezetőinek  nincs rajta az aláírása,  egy kézzel firkált megjegyzéssel egy ismeretlen jelenti ki, hogy az teljesen reális. Ennek bizonyítására olyan dokumentumokra hivatkozik, melyek nem is léteznek.

Nem szentségtörés tehát a feltételezés, hogy a Paksi Atomerőmű jóval többet fizetett ki egy cégnek, mint amit az általa nyújtott szolgáltatás ért. (Klasszikus mutyizás) Az MVM-et, mint az atomerőmű tulajdonosát (és magát az államot, illetve az állampolgárokat) így komoly kár érte.

Külön kérdés, hogy az MVM-ben tudtak-e a dologról és segítették a pénz kifolyatását, vagy ez csupán az atomerőmű magánakciója volt? Akárhogy is van, az ügy újabb példája a közpénzek felelőtlen elköltésének, mint ilyen, megengedhetetlen, és akár jogi felelősségre vonást is eredményezhet.

Reakció

Az MVM kommunikációs osztálya szerkesztőségünkkel a következőt tudatta:  "A paksi Erzsébet Szálló és a kapcsolodó ingatlanok megvásárlásáról és felújításának megkezdéséről a Paksi Atomerőmű Zrt.korábbi Igazgatósága 2005. évi szeptemberi ülésén döntött. Az MVM Csoport korábbi vezetésének időszakában hozott beruházási döntésre vonatkozóan - a könyvizsgálói észrevételek alapján - az MVM 2008. júniusában kinevezett vezetésének felkérése alapján a Paksi Atomerőmű Zrt. Felügyelő Bizottsága jelenleg is vizsgálatot folytat."