Késhegyen táncol a kormánygarancia - ennyire nagy a baj?

A válság úgy látszik a mutyizásnak is betesz. Az Advertum Kft. 5,2 milliárd forintos hitelére adott kormánygarancia már eddig is számtalan kérdést vetett fel, most lehet, hogy az egész ügy okafogyottá válik.

A HírExtra többször foglalkozott az Advertum Kft ügyével. Mint ismeretes, az Advertum Kft. azért kapta ezt a hatalmas összeget, hogy rendezze a Magyar Hivatásos Labdarugó Liga 3,1 milliárd forintos tartozását. A fennmaradó pénzt pedig arra, hogy kiépítsen egy országos médiahálózatot. Azaz, egy magáncég az állampolgárok pénzéből 2,1 milliárd forintos hitelgaranciát kapott egy médiabirodalom megteremtésére. Ez számtalan helyen kiverte a biztosítékot. Hozzátehetjük, joggal.

Hiszen milyen alapon épít ki a kormány az adófizetők pénzén egy nyilvánvalóan kormányközeli médiahálózatot? A választ már többen keresték, sokan Veres János pénzügyminisztert vizionálták az egész történet mögé. Mindenesetre a cég, amely ezt a hatalmas összeget elnyerte, messze nem a megfelelő vagyongazdálkodásáról híres. Sőt!

Sok a gubanc

Komolyabb a baj, mint látszik?
A kormány döntése, hogy felülvizsgálják a nagyobb állami garanciavállalásokkal nyújtott hiteleket azt is jelzi, hogy a büdzsé komoly bajba került. Nagyon súlyos és kiélezett pénzügyi helyzetet jelenthet az, mikor egy ország költségvetésének már néhány milliárd visszatartása is számít.
Az Advertum Kft. három rádiót is üzemeltetett Kelet-Magyarországon, melyek mindegyikét be kellett zárni, mert többszörösen nem fizették meg a sugárzási díjat az ORTT felé. Több százmilliós tartozást halmoztak fel. Az érdekes az ügyben, hogy miután a bezárásokról megszülettek az ORTT-ben és a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál a döntések, az Advertum cége a rádiókat működtető MTC Jonatán Kft. nem hagyta abba a sugárzást. A Fővárosi Ítélőtábla döntése után a nyíregyházi adóhoz a rendőrségnek kellett kimennie, hogy lezárják a stúdiót – egészen eddig folyt az adás. Egy ilyen cég kapott tehát adófizetői pénzeket. Ám most úgy tűnik, fordulat állhat be az ügyben.

A gazdasági válság miatt a kormány szerdai ülésén eredetileg felül kívánta vizsgálni azokat az állami garanciavállalásokat, amik esetleg nem olyan fontosak. A kormányülés után budai Bernadett kormányszóvivő a HírExtra kérdésére elmondta, a kormány ez alkalommal még nem tárgyalt erről, az Advertum ügyét a jövő heti kormányülésre halasztották.

Ennek a döntésnek természetesen vannak politikai felhangjai is. Tény, hogy Veres János és köre a kelet-magyarországi régióban különösen erős bázissal és befolyással bír. Nem véletlen tehát, hogy a szintén ebben az országrészben működő Advertum a pénzügyminiszter szíve csücske. A válság azonban átírhatja a szépen kitalált pénzmozgást. Főleg, hogy információink szerint az Advertum ügy támogatása a kormányon belül már annak elfogadásakor is komoly megosztottságot okozott. Így a válság újra kiélezheti az ellentéteket, nem meglepő tehát az egy heti halasztás.

Mi lesz veled, sokmilliárd?

Ha a kabinet úgy dönt, hogy felülvizsgálja az összes nagyobb állami garanciavállalást, akkor az Advertum Kft. felé vállalt 5,2 milliárdos összeg is könnyen veszélybe kerülhet. Ha így történik, akkor a bankok állami garancia nélkül kénytelenek hitelt adni és piaci körülményeket figyelembe véve dönteni a folyósításról. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy csak annak adnak pénzt, akinél biztosnak látják a visszafizetést. Az említett ügyek miatt azonban az Advertum sorsa könnyen megjósolható: nem lesz épeszű bank, aki egy ilyen cégnek egy árva fillért is ad.

Ez természetszerűleg nem csak a médiabirodalom kiépítésének meghiúsulását, de a profi labdarugó liga adósságának kiegyenlítését is érintheti.

Pikáns részlet, hogy az Advertum időközben gőzerővel kezdte felvásárolni az ország különböző pontjain a rádiós frekvenciákat. Így szerzett Egerben, Szombathelyen és Tatabányán is sávot magának. Ám a Népszabadság információi szerint, ezek teljes vételárát még nem fizette ki.