Mit akar pénzelni az állam?

Melyek azok az egyetemek, főiskolák, amelyeket hosszú távon is fenn kíván tartani az állam? - kérdezte az MDF-es Karsai Péter interpellációjában hétfőn az Országgyűlésben.

Karsai Péter (MDF) azt mondta, hogy az általános iskolákba beiratkozók közül 12 év múlva nem lesz mindenki egyetemista, tehát jó pár intézmény meg fog szűnni.

Elmondta, hogy a mai tendenciákat figyelembe véve 2020-ig a mostani 60 százalékára fog csökkeni a hallgatói létszám.

Karsai Péter szerint ezt a folyamatot nem lehet csak a véletlenre bízni, mert akkor könnyen előfordulhat, hogy bizonyos régiókban és szakterületeken megszűnhet a felsőoktatás.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter válaszában azt mondta, jelenleg 70 felsőoktatási intézmény működik Magyarországon, ebből 29 az állami, a többi 41 egyházi és alapítványi fenntartású.

Utalt arra, hogy Magyarországon 1990-ben 100 ezer hallgató volt, idén 400 ezer van. Hozzátette: 1980-ban 1,18 millió általános iskolás volt, most 796 ezer van.

A szakminiszter beszámolt arról, hogy a hagyományos fejkvótarendszert felváltja a hallgatók teljesítménye és intézményválasztása alapján történő finanszírozás, ez pedig azt jelenti, hogy a legjobb területekre jelentkező legjobb hallgatók viszik a legnagyobb biztonsággal a közös pénzt az intézménybe.

Azon iskoláknak, ahol a hallgató megítélése szerint gyengébb a képzés, az állam nem ad, vagy sokkal kevesebb pénzt ad - közölte a miniszter, megjegyezve, hogy az elmúlt két évben ez a tendencia érvényesült.

Karsai Péter a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 209 igen, 158 nem szavazattal és két tartózkodással elfogadta.
Forrás: MTI