Az oroszok javítani akarnak az olajpiacon

Oroszország, amely Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajexportőr országa, nagyobb szerepet vállalna magára a nemzetközi olajpiac kiegyensúlyozásában.

Erre utal, hogy Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, aki megfigyelőként vesz részt az OPEC Bécsben folyó értekezletén, közölte: megvitatta partnereivel azt, hogy Oroszország állandó képviselővel vegyen részt a szervezet munkájában. Szecsin ezt az OPEC miniszteri értekezletének kezdetén elmondott beszédében említette. Elmondta, hogy országa máris koordinálja erőfeszítéseit az OPEC-cel, hozzájárul az olaj kínálat szűkítéséhez.

2008-ban az orosz nyersolajkivitelt 15 millió tonnával, vagyis napi 300 ezer hordóval (5,2 százalék) mérsékelték 2007-hez képest, lényegében úgy, hogy növelték a hazai feldolgozás arányát. Hozzátette, hogy ez év januárjában és februárjában az olajtermelés 1,9 százalékkal (1,5 millió tonna) csökkent 2008 azonos időszakéhoz képest, és 78,5 millió tonnát tett ki.

Szecsin javasolta, hogy 2009 végén rendezzenek Moszkvában nemzetközi tanácskozást az OPEC és a független olajtermelő országok, az ágazatban működő vállalatok, a befektetők és a szakértők részvételével.
Forrás: MTI