Balsai (Fidesz): "Egy uniós ország nem kerülhet államcsődbe!"

Bokrosnak nincs meg a közgazdasági diplomája, egy igazi roma Martin Luther King kellene az országnak és céljutalmat a magyar honvédelmi miniszternek, mert Afganisztánban nem lőttünk le senkit. Dr. Balsai István, országgyűlési képviselővel beszélgettünk.


Van-e a Fidesz-programnak olyan része, ami azt a hiányosságot pótoltatná, amely a magyar roma kisebbséget érintő kérdések pontos, tudományos tisztázását érinti (népesség, jövedelem, léthelyzet stb.)?

Nem lehet tudni, hogy kik és hányan és miért tartoznak az adott kisebbséghez. Nincs megoldva a parlamenti kisebbségi képviselete sem, ez kétség kívül fájó pont, a szemünkre is szokták hányni. Egy társadalmi probléma megoldásának a kiindulópontja a pontos felmérés. Ez nem megbélyegzés vagy gettó, csak egyszerűen konkrét számokat kéne tudni.

Húsz éves történet a kisebbségek politikai identitás keresése, vagy a kisebbségi politikusok színrelépése és látni kell, - hogyha épp nincs is ökölharc – nincsenek igazán hiteles politikusaik. Nincs egy igazi roma Martin Luther King, ez valahogy hiányzik Magyarországon.

Vajon miért nem utasítja vissza az MSZP a napok óta hírt kavaró többmilliós juttatások lehetőségét a Szűcs Erikához hasonlóknak, holott ez nagyszerű alkalom lehetett volna az ország nehéz sorsával való szolidaritás kifejezésére? A Fidesz tudott volna egy ilyen lehetőséggel élni?

Biztos vagyok benne, már amennyire ismerem Orbán Viktor miniszterelnökségét és az ő ezzel kapcsolatos véleményét, hogy nem. Ő egy nagyon puritán ember – az alatta dolgozók szempontjából talán túlságosan is –, vele ilyen nem fordulhatott volna elő. Gyurcsány Ferencnek egyszerűen már annyira nincsen tekintélye, hogy ezt meg lehet csinálni.

Meg lehet csinálni a minisztereik szeme láttára – vagy feje fölött, vagy nem is tudom –, hogy 6-7 millió forintos jutalmakat vesznek föl. Ilyen fogalmakat találnak ki maguknak, hogy céljutalom. Hát a magyar honvédelmi miniszternek milyen indokból jár céljutalom? Hogy nem lőttek le senkit Afganisztánban? Vagy, hogy most már egyetlen harcoló alakulatunk sincs belföldön? Egyszóval, milyen alapon jár „céljutalom” a Szekeres Imrének?

Ön egészen a megalakulástól kezdve az MDF történet részese. Mi változott, mi okozott most ilyen szintű törést?

Az az imamalom szerűen ismételgetett elhatárolódása a Fidesztől – a zsákmányszerzésnek is minősíthető politizáláson keresztül –, amivel saját önállóságát akarta hangsúlyozni. Ez az önállóság hangoztatás oda vezetett, hogy az MDF saját magát, a Fidesztől való távolság tükrében határozta meg és így Dávid Ibolya végtére is elhitte magáról, hogy ő valaki, hogy ő politikai tényező.

Ez a féle „túlértékelési zavar” vezetett odáig, hogy az MDF kilenc képviselővel most miniszterelnököt javasolt (nevetés – a szerk.). A Fidesz kormányzást követő időkben fajulhatott a dolog egészen idáig, az ellenem előterjesztett bizalmatlansági indítvány, és a frakcióból történő törvénytelen kizárásunknak köszönhetően, én ezt már nem vártam meg. A történet legalább 5-6 éves, és egyértelműen Dávid Ibolya és Herényi Károly nevéhez köthető.

Ez a Lakitelek-munkacsoport időszaka is…

Pontosan. 2004-ben zárták ki ötünket, a munkacsoport akkor nyáron alakult meg. Azt a célt tűztük ki, hogy próbáljuk meg az MDF-et – Dávid Ibolyával szemben – olyan vezetéssel felruházni, ami nem a Fidesszel, hanem a szocialista párttal – a valódi ellenféllel – szemben politizál. Ez volt, ami nem sikerült és ebből lett a kizárás. Majd itt ültünk egy darabig a függetlenek között, ők meg a folyosó másik felén, de ha jól értem a híreket, jövő héten költöznek (nevetés – a szerk.).



Hogy látja a saját szerepét, a 2010-es választásokkal kapcsolatosan?

Én úgy gondolom, hogy a parlamenti képviselőségemnek az a módja tovább folytatódik, hogy a Budapesti II-es számú választókerületben engem tiszteltek meg a választók. Ha most lennének vasárnap a választások, akkor biztosan mondhatnám, hogy én lennék a jelölt.

Politikai vezetésű kormány vagy gazdasági menedzser kell az ország élére?

Politikai. Mindig csak politikai. Egy parlamentális demokráciában ez csak így működhet. Az megint más kérdés, hogy a kormányprogram mit tartalmaz, mit helyez előtérbe. Kóka büszkén kijelentette, hogy „az ország olyan, mint egy részvénytársaság és én vagyok az ügyvezető”. Ennek isszuk a levét évek óta: ez egyszerűen nem gazdasági menedzselés kérdése. A társadalmi igények és realitások ismeretében szó sem lehet ilyesmiről. Ha még is, akkor azt Bokros Lajosnak hívják.

És ha már itt tartunk, ez a Bokros Lajos, aki olyan, mint a Bourbon-ok: semmit nem tanult, semmit sem változott, most ugyan azt sulykolja amit már 10-15 éve, hogy eltörli a 13. havi nyugdíjat, bevezeti a tandíjat, államtalanít, amikor már az egész világ az ellenkező irányba megy. Ő beleragadt ebbe a Közép-Amerikai királycsináló szakértő szerepbe, és lelkesen tárgyal a szovjet utódállamok kalifáival. Ez egy szakma, de köszönjük szépen, nem kérünk ebből.

Sokan nevezik inkább közgazdasági géniusznak…

Meg van már a diplomája (nevetés – a szerk.)?

Miért, nem volt meg???

Hát én úgy tudom, hogy Bokros Lajosnak a Marx Károly közgazdasági egyetemen nem állítottak ki diplomát, és utána a parlamentben azzal védekezett, hogy Venezuelában - vagy Costa Ricában nem is tudom – szerezte meg később (nevetés – a szerk.). Most ezt komolyan mondom, ez akkor téma volt, hogy hol a diplomája a Lajosunknak? Ő egy Rejtő Jenő-i figura, ő ilyen Fülig Jimmy féle.

Ő osztogatja a tanácsokat, de kulturországokba be sem engedik. Ez is komoly, nem mehetett Üzbegisztánba, vagy hova, de ennek van irodalma, nézzenek utána. Bokros Lajos egy önjelölt.