Nincs lehetetlen: újabb MVM-milliárdok magánzsebekben!

Nehéz örökséggel néz szembe a Magyar Villamos Művek új vezetése. A tavaly még Kocsis István (a jelenlegi BKV vezér) vezetése alatt álló állami vállalat számtalan olyan ügybe keveredett, melyből általában és nyilván véletlenül a rövidet húzta.

A történet nem egyszerű, a rendelkezésünkre álló információk birtokában megpróbáljuk rekonstruálni, hogyan tűnt el megint közel 10 milliárd forintnyi közpénz, az MVM korábbi vezetésének asszisztálásával.

Az egyik főszereplő a Kárpát Energo nevű cég, mely eredetileg Kapolyi László MSZP-s országgyűlési képviselőé (azaz az ő tulajdonában lévő System Consulting Zrt.-é) volt, de ő részvényei többségét eladta. Az MVM 2008. február 14-től részvényese a Kárpát Energonak. (Jelenleg 51 százalékban főrészvényese.)

A tulajdonszerzést követően alig egy hónap múlva (!), már március 17-én az MVM 17,2 milliárd forintos hitelt (55,3 millió eurót) nyújtott a Kárpát Energonak. A kölcsönt a Vásárosnaményban épülő erőmű beruházására szánták. Ám mégsem volt ez így jó helyen, mert három nappal később a hirtelen meggazdagodott Kárpát Energo pénzt utalt át egy luxemburgi székhelyű cégnek. A 10,4 milliárd forintos (32,55 millió eurós) kölcsön címzettje a Power Investment II. volt.

A luxemburgi cég alig két hónap múlva, május 24-én 537 millió forintot (1,72 millió eurót) visszafizetett az MVM részére „Vértes vételár 1. része” címén. Ebben az ügyletben a legfurcsább, hogy a vevő valójában a Kapolyi László tulajdonában lévő System Consulting villamos energia-kereskedelemmel foglalkozó cég volt. Emlékeznek még, ez a cég a tulajdonosa a Kárpát Energonak! Az, hogy miért vállalta át a Power Investment II. a fizetést, nem egészen világos, de mint a későbbiekből kiderül, Kapolyi állhat e luxemburgi cég mögött is.

Miért Kapolyi?


A Power Investmentről sajnos rendkívül kevés adatunk van. Ám a történet egészéből következik, hogy a luxemburgi cég is a System Consulting, azaz Kapolyi László érdekeltségébe tartozik. Ezt támasztja alá, az a 2008 decemberében kelt levél, melyben a System Consulting szeretné tisztázni a luxemburgi cég által felvett kölcsön visszafizetését az MVM felé.

A kölcsön fedezetül felajánlja az MVM felé a Vértes Erőmű előzőleg már megfizetett részvényeinek vételárát, azaz eláll a Vértesi erőmű megvásárlásától, az marad az MVM tulajdonában. Felajánlja továbbá a Systemnek a Kárpát Energoban meglévő 25 százalékos részesedését, továbbá a System Kárpát Energoval szemben fennálló követeléseit. Így az MVM megkapná a Kárpát Energo negyedét, adósságok nélkül.

A kölcsönszerződést információink szerint ezekkel a feltételekkel alá is írták, azzal a kitétellel, hogy az MVM további 4,2 milliárd forintot meg kellene fizessen a Systemnek. Ám a felmondó szerződésbe ezt úgy foglalták bele, hogy az MVM nem fizeti ezt meg, hanem külön megállapodás keretében tárgyalják. Úgy tudjuk, hogy ezt az összeget a Power Investment II. 10,7 milliárdos kölcsönének törlesztésébe számolták bele.

Bonyolódó ügy

A Kárpát Energo e közben (június 9.) többségi tulajdont szerzett a Power Investment II.-ben. Az ügylet 1,7 milliárd forint (5,7 millió euró) értékben kötettett. Ezt a részesedést egy hónappal később továbbadta a System Investment Corporation panamai cég részére. A részvényjegyzési és a továbbértékesítési szerződést azonban információink szerint először egy System Investment Corporation nevű lichtensteini céggel akarták megkötni, ám ezt végül nem írták alá. Ez a cég ugyanis a lichtensteini cégjegyzékben nem szerepel.

A történet rendkívül bonyolult, ne csodálkozzon senki, ha elsőre nem tiszta minden részlet. A cégek közti ügyletek a tulajdonosi körök összefonódása miatt nehezen átláthatók. Ami azonban világos: a Kárpát Energo jelenleg - az MVM-en keresztül - egy többségében állami tulajdonú cég. Mint ilyen, az ügyleteiről, pénzmozgásairól minden állampolgárnak tudnia kell, hiszen az ő pénzükkel megy a játék. Ez a cég kapott tehát 17,2 milliárd forintos hitelt, és küldte tovább Luxemburgba, Panamába, vagy épp a kölcsönt adó MVM-nek vételár címén.