Végre kimondták az oroszok: elég a fegyverkezésből!

A hadászati támadó fegyverek és hordozóeszközeik számának, valamint telepítésük országhatárokon belülre való korlátozását javasolja Moszkva Washingtonnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton Genfben, az ENSZ leszerelési konferenciáján ismertette Dmitrij Medvegyev orosz elnök üzenetét, amelyben Oroszország javasolja az Egyesült Államoknak: zárják ki a hadászati támadó fegyverek országhatáraikon kívüli telepítésének lehetőségét, akadályozzák meg a fegyverkezést a világűrben. Moszkva felhívta arra is az Obama-kormányzatot, hogy ratifikálja a nukleáris kísérleti robbantások tilalmát szolgáló szerződést.

Orosz részről utaltak arra, hogy még 2005-ben javaslatot tettek az idei év végén lejáró, a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről kötött START-1 szerződést felváltó megállapodásra. Medvegyev most úgy vélekedett, hogy az új megállapodás az eddig elért eredményeket, hatékony megoldásokat ölelné fel, s egyben tükrözné a jelenkor hadászati realitásait is.

Jogilag kötelező érvényű lenne az új START-szerződés, távlatokat is nyújtana, vagyis a hadászati támadó fegyverek, vagyis a robbanótöltetek száma mellett a hordozóeszközök számát is korlátozná.
Forrás: MTI