Megremeghet Gyurcsány trónja?

Az Európa Parlamenti választások meghozhatják a sokak által várt változást az MSZP vezetésében. A következmények pedig elérhetik Gyurcsány valamelyik – pártelnöki vagy kormányfői – székének eddig stabilnak hitt lábait.

Az MSZP szombaton nyilvánosságra hozta EP-listáját. Ez sokak számára meglepetésnek bizonyult. Az első három helyen, vagyis a három biztos befutó poszton három nő: Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita áll. A meglepettek közt található például Lévai Katalin, aki már ki is fejezte nemtetszését. Mint mondta, aki a párton belül jól helyezkedik, és ezzel tölti az idejét, annak várhatóan több eredménye lesz, mint annak, aki csak dolgozik.

Ez persze csak a felszíni sértődés hangja. Valójában a mélyben is komoly mozgások tapasztalhatók és nemcsak a lista kapcsán, de a közelgő MSZP tisztújító kongresszusra való készülődésben is. A március 21-22-én tartandó gyűlésen újraosztják a párt vezető posztjait.

Helyezkedni tudni kell

Tény, hogy a politika nem csak a kompromisszumok, de a helyezkedés művészete is. Annak pedig, hogy milyen érdekkörök mozognak a szocialista párt vezetésében komoly következménye lehet az ország vezetésére is. Eddig Gyurcsány Ferenc viszonylag nagy többséggel rendelkezett, hatalomtechnikája remekül működött.

Sokan jósolták már a bukását, mégis a helyén van. Persze helyzete most is szilárdnak látszik, ezért nem szeretnénk a távozását vizionálni. Kialakulhatnak azonban olyan erővonalak, amelyek az MSZP vezetői közti helyezkedéseket egy Gyurcsány számára kritikus irányba terelhetik. .

Az, hogy Herczog Edit az EP-lista második helyére kerülhetett Szekeres Imre pozíciójának megerősödését mutatja. Ő már eddig is a párt egyik erős embere volt, ám mindeddig Gyurcsány árnyékában, őt feltétlenül támogatva. Beszédes lehet Gyurcsány száméra, hogy Szekerest a nógrádi szocik a pártelnöki posztra is jelölték.

A nagy szövetség?


Szekeres Imre lapértesülések szerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel is szövetséget készül kötni. A Hagyó mögött álló érdekcsoportok Tüttő Katát és Bárándy Gergelyt látnák szívesen az országos elnökségben. Tüttő Kata bekerülése az EP-listára (igaz csak 19.-ként) is e szövetség létének lehet bizonyítéka. Szekeres régi szövetségese Lamperth Mónika pedig Hagyóéktól újabb támogatókat kaphat, ami nagy lökést adhat a Juhász Ferenccel megvívandó harcában az elnökhelyettesi posztra.

A legnagyobb bajban Kiss Péter lehet, aki kancelláriaminiszterként sem alkotott maradandót és a pártpolitikában is egyre kevesebb szerepet kap. Mára gyakorlatilag a Baloldali Tömörülés tagjaira támaszkodhat csak. Az alelnöki posztra újra pályázó Kiss, Hiller Istvánnal, a volt pártelnökkel kerülhet szembe. Hiller pozíciója ugyan szintén meggyengülni látszott, ám Gurmai Zita EP-listás helye ennek ellenkezőjét bizonyítja. Gurmai és a mögötte álló nőtagozat Hillert favorizálja.

Gyurcsánynak jó

Mindezek az apró változások, illetve Szili Katalin elvonulása Pécsre, mind Gyurcsány malmára hajtja a vizet. Eddig ugyanis Szili Katalin, Kiss Péter és Juhász Ferenc számítottak a pártelnök legnagyobb ellenlábasainak. Az ő háttérbeszorulásuk erősítheti Gyurcsányt. Ám törvényszerű, hogy felbukkant néhány új rivális.

Ilyen lehet például az egyre erősödő Szekeres Imre, aki ha megérzi a lehetőséget Gyurcsány pártelnöki elmozdítására, biztosan ki is használja azt. A másik, Gyurcsány egyik legnagyobb támogatója, Veres János pénzügyminiszter. Mint szabolcsi elnök egyre erőteljesebben építi ki háttértáborát, sőt a parlamenti frakcióban is növekszik a népszerűsége. A hírek szerint egyre többször mond ellent Gyurcsánynak és hű társának, Draskovics Tibornak.

Szétválasztás?

A pártelnöki és kormányfői funkció szétválasztása többször felmerült már, ám ehhez két dolog egyszerre szükséges. Ez egyik, hogy a nagyobb érdekcsoportok egyetértsenek a kérdésben. A másik, hogy legyen olyan személy, aki a megüresedő széket átvegye. Ezek egyikére sincs egyelőre reális esély.

Nyilvánvaló, hogy az EP-választás eredménye sokat fog nyomni a latban. Ám mivel a tisztújítás ez előtt lezajlik, Gyurcsány közeljövőjére az említett helyezkedések nem lehetnek érdemi hatással. Úgy tűnik, a jelenlegi status quo mindenkinek megfelel, így a nyár eleji EP-választásokig a pártelnök megnyugodhat.

Gyurcsány bármelyik széke akkor kerülhet veszélybe, ha az EP-választáson csúnya vereséget szenvednek a szocik. Hogy ebben az esetben földindulásszerű változások, vagy csendes átrendeződés lesz-e, egyelőre megjósolhatatlan, ahogy az MSZP EP-választási bukása sem törvényszerű.