Kéjgázt böfögő állatok

A tavak és folyóvizek üledékéből táplálkozó víziállatok kis mennyiségű dinitrogénoxidot, egy erősen üvegházhatású gázt böfögnek ki - közölték német kutatók.

Bár ez a biológiai eredetű kibocsátás még eltörpül a fosszilis üzemanyagok égetése közben felszabaduló nitrogénoxidokhoz képest, mennyisége egyre növekszik, ahogy mind több nitrogénműtrágya jut a tavakba, folyókba és tengerekbe - állítják az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzői.

A dinitrogénoxidot általában kéjgázként ismerik az emberek a fogorvosi érzéstelenítésből vagy a habpatronok tölteteként, azt kevesen tudják, hogy 310-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a hasonló molekulatömegű széndioxid.

Peter Stief, a németországi Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet munkatársa csoportjával elsőként vizsgálta a nitrogénoxid kibocsátását vízi ökológiai rendszerekben. Megállapították, hogy az üledékben lévő, majd a táplálék részeként elfogyasztott baktériumok miatt az itt élő állatok valóban bocsátanak ki nitrogénoxidot - tudatta Stief a LiveScience című online tudományos magazinnal.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a problémát valójában nem az állatok okozzák, hanem az ember környezetszennyezése.
Forrás: MTI