Ez történt a Becsület napján

Több mint ezren vettek részt a "becsület napja" elnevezésű megemlékezésen szombaton délután Budapesten a Hősök terén. A többségében fekete ruhás, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal azért gyűlt össze a téren, hogy 1945. február 11-ére emlékezzen.

A résztvevők a Kós Károly sétányon gyülekeztek, majd onnan zárt alakzatban vonultak a Hősök terére, az Ismeretlen katona emlékművéhez, ahol beszédek hangzottak el. A tömegben felfedezhető transzparensek és lobogók szerint a magyarok mellett cseh, horvát, német, olasz, svéd és szlovák megemlékezők is voltak a rendezvényen.

A megemlékezés végén a részt vevő szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az Ismeretlen katona emlékművénél, a felkonferálás szerint a Magyar Gárda és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom is köztük volt.

A rendőrség a rendezvény idejére kordonnal vette körbe a Hősök terét, ahová a rendezők csak a résztvevőket engedték be.

A Hősök terével szemben a Dózsa György és az Andrássy út kereszteződésében antifasiszta fiatalok demonstráltak.

Papp Judit, a BRFK sajtóügyeletese szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a megemlékezésről öt embert - köztük egy horvát állampolgárságú nőt - állított elő a rendőrség: egy magyar állampolgárságú férfit körözés miatt, a négy másikat pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk.

A többórás megemlékezés békésen ért véget.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőséges szervezeteinek és magánszemélyek kezdeményezésére 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a magyarországi SS-egységek főparancsnoka vezetésével több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból. A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vettek java része fogságba esett vagy meghalt. Az emlékező akciókat a "becsület napjaként" emlegetik. Az idei megemlékezést a Hősök terén rendezték meg, amelyhez csatlakozott az Európa Hősei emlékmenet.

Összeállítás az e nap alkalmából korábban tartott rendezvényekről:

1997. február 15. - A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) emlékmenetet tartott, amelyen mintegy 150-en vonultak fel a Clark Ádám térről a budai Várig vezető útvonalon. A szónokok egyenként felsorolták a kitörésben rész vett alakulatokat és fegyveres csapatokat.

1998. február 14. - A Magyar Nemzeti Arcvonal demonstrált a budavári Kapisztrán téren.

1999. február 13. - A Magyar Nemzeti Arcvonal rendezvényén a szervezet vezetője, Györkös István beszélt a budavári Kapisztrán téren. Este az angyalföldi Viking Klubban tartott összejövetelen verekedés tört ki a fiatalok és az őket igazoltató rendőrök között, nyolc személyt - köztük hat külföldit - előzetes letartóztatásba helyeztek.

2000-2002 között a Várban nem tartottak "becsület napi" megemlékezéseket, mert a területet egyéb kulturális rendezvények céljára foglalták le. 2003-ban hadtörténelmi rendezvénysorozatot tartottak.

2003. február 15. - A Kossuth téren egy időben tartott demonstrációt a 2001-ben bejegyzett, az ügyészség által korábban megszüntetni javasolt Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A Mazsihisz a fasizmus áldozataira emlékezett, egyben tiltakozott a neonáci csoportok megjelenése ellen. Mindkét rendezvény békésen ért véget.

2004. február 14. - A Vér és Becsület Kulturális Egyesület Hősök terén tartott megemlékezésén mintegy hatszázan vettek részt. A szónokok a II. világháborús Magyar Honvédség, a német Wehrmacht és az SS érdemeiről beszéltek az ismeretlen katona emlékművénél.

2005. február 12. - Mintegy ezren vettek részt a Hősök terén - a Fővárosi Bíróság által első fokon

2004 decemberében, nem jogerősen feloszlatott - Vér és Becsület Kulturális Egyesület rendezvényén. A résztvevők megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékműve elé elhelyezett fejfát, amelyen egy rohamsisak volt. A rendezvényen felszólalt egy németországi párt berlini vezetője is. Ugyanaznap a Magyar Nemzeti Szabadság Párt a Batthyány téri Duna-parti sétányon tartott rendezvényt, amelyen Ekrem Kemál György, a párt vezetője mondott beszédet.

2006. február 11. - A Hősök terén a Fővárosi Ítélőtábla által 2005. október 27-én immár jogerősen betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület egykori vezetője, Domokos Endre kezdeményezésére több száz fekete ruhába öltözött, bakancsos szimpatizáns árpádsávos zászlókkal tartott megemlékezést. A rendezvényen a magyar felszólalókon kívül német, svéd és angol szónok is beszélt, a résztvevők közül is sokan érkeztek külföldről.

2007. február 3. - Másodszor rendeztek az 1945-ös kitörésben "elesett hősökre emlékezve" ún. kitörés emléktúrát egyes szervezetek a Budapest-Mány útvonalon.

2007. február 10. - A Hősök terén közel ezer bőrfejű emlékezett a "becsület napjának" nevezett eseményre. A Hazáért Egység Mozgalom szervezte megmozduláson árpádsávos zászlók alatt fekete bomberdzsekis, kopaszra nyírt neonácik a tér közepén megkoszorúztak egy fából készült, az elesett német és magyar katonák nyughelyét szimbolizáló, "Vér és becsület" feliratú keresztet. (Február 3-án másodszor rendeztek az 1945-ös kitörésben "elesett hősökre emlékezve" ún. kitörés emléktúrát egyes szervezetek a Budapest-Mány útvonalon.)

2008. február 9. - Mintegy kétezer, fekete ruhát viselő bőrfejű gyűlt össze a Hősök terén az úgynevezett becsületnapi megemlékezésre, ugyanott mintegy háromszáz fiatal a magyar nyilasokra és II. világháborús német megszállókra emlékező szkinhedek ellen tüntetett tarkóra tett kézzel.