MSZP: Orbán tisztességtelen volt

Az MSZP választmánya egyetért Gyurcsány Ferenc pártelnökkel abban, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök tisztességtelenül járt el, amikor a bűnözéssel kapcsolatos etnikai összefüggéseket emlegetett - mondta Simon Gábor választmányi elnök szombaton Budapesten sa

"Lehet, hogy azt gondolja Orbán Viktor, hogy ez népszerű, lehet, hogy ez szavazatot hoz, de hozzá kell tenni, hogy tisztességtelenséggel nem szabad támogatást szerezni" - fogalmazott a kormánypárti politikus a választmány soron kívüli, a miniszterelnök részvételével tartott zárt ülése után. Simon Gábor szerint a magyarországi cigányság helyzete, az ebből fakadó feszültségek, gondok nem lehetnek a politikai zsákmányszerzés alapjai.

Sem a közbiztonság ügyét, sem társadalmi feszültségeket nem szabad pártérdekek szolgálatában állítani - fűzte hozzá.

Simon Gábor azt mondta, az MSZP választmányának álláspontja szerint Magyarországon származásra, élethelyzetre tekintet nélkül mindenkinek joga van a közbiztonságra.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta, cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. Az ellenzéki pártelnök szerint súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik.
Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: sosem használja a cigánybűnözés szót, "de cigány bűnözők azért vannak". "Cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak" - válaszolta.

Szerinte a kormány az elkövetők származására, "leginkább cigány származására, bőrszínére" hivatkozva bűnözőket menteget, ahelyett hogy a kézre kerítésükről intézkedne és az áldozatok oldalára állna. Ma a kormány a származásra való tekintet nélkül mindannyiunkat megillető védelmet nem tudja biztosítani, ezért romokban a hever a közbiztonság - fogalmazott.
Forrás: MTI