Gyászolják a leghíresebb kurvát

Eddigi leghíresebb prostituáltját gyászolja Németország. A különösen a nyolcvanas évek "reeperbahni" kedvence, Domenica Niehoff pénteki sajtójelentések szerint előző este 63 éves korában hunyt el egy hamburgi kórházban. Haláláról szinte valamennyi tekinté

Domenica nem csupán saját "jogán" lett híres, hanem megbecsülés övezte azért is, mert éveken keresztül harcolt a német prostituáltak jogaiért. Meglehetősen hányattatott élete volt. 1945-ben született, s gyermekkori éveiből tizet egy árvaházban töltött. Pályáját 17 évesen kezdte, amikor megismerkedett egy nálánál 25 évvel idősebb bordélyház-tulajdonossal, akihez hozzáment feleségül.

Közben azonban kitanulta a könyvelői szakmát is, s kenyerét inkább abból kereste. Férje 1972-ben öngyilkos lett, s a magára maradva - immár nem könyvelőként - a híres hamburgi szórakoztatónegyedben, St. Pauliban kezdett dolgozni.

A krónikák szerint páratlan munkabírással rendelkezett. A hetvenes évektől rendkívül sokat tett a prostitúció németországi elismeréséért, illetve törvényesítéséért, s szinte megszámlálhatatlan médiafellépés keretében harcolt a prostituáltak jogaiért. Költők verseket írtak hozzá, filmekben szerepelt, s életéről külön film is készült.

1990-ben felhagyott korábbi szakmájával, s attól kezdve különböző szociális támogatásoknak szentelte életét. Mindenekelőtt azokon a kábítószerfüggő lányokon és asszonyokon próbált segíteni, akik függőségüket prostitúcióból igyekeztek fedezni. Közben önéletrajzi könyvet írt Test lélekkel címmel.

Szép volt és kedves, szeretett élni, s mindenkin segített. Szerették és tisztelték őt. Életrajzi könyvének bevezetőjében egyebek között azt írta: "kuncsaftjaim között voltak sírók és nyafogók, durvák és követelődzők, kedvesek és jók, szegények és gazdagok, öregek és fiatalok". S büszke volt arra, hogy mindenkivel szót tudott érteni. A prostituáltak nagykövetének nevezték őt.
Forrás: MTI