„A pártok tesze-toszasága, gyávasága, hazudozása immáron emberek életébe kerül!”

A sajnálatos veszprémi gyilkossággal kapcsolatban majd minden párt felszólalt már, az ügyben sokak szerint a többi pártnál kompetensebb Jobbik reakcióját viszont alig lehetett hallani. Ezért a HírExtra úgy gondolta megkeresi Vona Gábort, a párt elnökét, h

Mi a véleménye veszprémi esetről?

Azt kell mondjam, hogy beleillik az eddig történtekbe, sajnos. Most már illene a közéletnek és a parlamentnek valamilyen módon szembenéznie azzal, hogy a pártok tesze-toszasága, gyávasága, hazudozása immáron emberek életébe kerül. Az MSZP 2 milliárdot mond (a romakérdésre szánt összeg - a szerk.), mire a Fidesz 30 milliárdot, erre én mondhatnám, hogy 300 milliárd - az se lenne elég. Ez nem pénzkérdés, bármennyit is öntünk abba a lyukas hordóba, nem fog semmi változni: paradigmaváltásra lenne szükség, és úgy látjuk, hogy erre a jelenlegi politika már képtelen. De nem csak a pénzre gondolok.

Lehet persze vitatkozni azon, hogy mennyire jogos vagy helyes a „cigánybűnözés” szót használni, de ahelyett, hogy vitázunk, már régen meg kellett volna erősíteni a közbiztonságot - ami nem megy politikai változás nélkül. Abban az országban, ahol a politika legfelső szintjét a bűnözés, a korrupció, és a hamisság hatja át, ott nem várható, hogy a bűnüldözés sikeres lehet. Így azt kell kimondani, hogy a rendőrség tehetetlen, politikailag meg van kötve a keze - ezért nem tudja az emberek biztonságát garantálni.

Hogy lehetne a kérdést megoldani?

Azokon kívül, amit fentebb elmondtam, nem hiszem, hogy egy Fidesz kormány képes lenne megoldani a helyzetet. Olyan politikai pártra van szükség, mint a Jobbik, akinek van a megoldáshoz ereje, akarta, bátorsága. A konkrét tervvel kapcsolatban a legelső feladat a rendőrség hitelének visszaállítása volna, valamint nagyon fontosnak tartjuk a vidéki csendőrség felállítását. Ezzel egy olyan állandó jelenlét jöhetne létre, ami nagy szerepet játszhatna a prevencióban. Sőt, ilyenkor midig felvetődik a kérdés hogy szükség van-e halálbüntetésre vagy sem - szerintünk erről társadalmi vitát kell kezdeményezni.

Mi a véleményük arról, hogy egyes szerb állampolgárok akartak nálunk rendet tenni?

Nyilvánvalóan nem örülünk annak, ha egy más állam polgárai esetleg fegyverrel hazánk földjére kívánnak lépni, de azt kell, hogy mondjam, megértem a dühüket.

Van-e megoldási javaslatuk a cigánykérdésre, és ha igen, akkor mi?

Amiről eddig szó volt, az részben a cigánykérdés kriminológiai része, de a probléma jóval összetettebb. Bár az átlagpolgár jórészt csak a kriminológiai résszel találkozik a hétköznapok során, de az idő múlásával ennek további vetületei is lesznek. Az egészségügyben, a nyugdíjellátásban, az oktatásban fog összeomlani a rendszer - ami jelenleg még csak az igazságügyben történik. Ugyanis van egy közösség Magyarországon, amely nagyobbrészt egyre inkább törvényen kívül él - nem akarom folyton hozzátenni, hogy természetesen vannak tiszteletre méltó kivételek. De nem lehet elhallgatni azt a tényt, hogy a cigány kisebbség túlnyomó többsége Magyarországon akadályozza az ország normális működését.

A magyar társadalom már mindent megpróbált: különböző támogatások, pozitív diszkrimináció, nagyon rosszul kivitelezett segélyrendszer - ezeket újra kell gondolni. A segélyrendszert közmunkához kötném, családi pótlékot adókedvezmény formájában érvényesíttetném - kizárva ezzel a megélhetési gyermekgyártás jelenségét -, a segélyeket pedig át nem ruházható jegyrendszer formájában folyósítanám, így nem lehetne a segélyeket az eredeti céljuk helyett egészen másra költeni. De a megoldás kulcsa nem a többségi magyarság, hanem a cigányság kezében van. Nekik kéne magukba szállniuk, és eldönteniük, hogy mit akarnak - a cigányság térfelén pattog a labda. A jelenlegi állapot sem morálisan, sem gazdaságilag nem tartható.

(A Jobbik Február 13.-án, 5 órakor tart tüntetést a sportarénánál „Elég volt a cigánybűnözésből!” címmel.)