Bármi áron fel kell lépni az erőszak ellen

A leghatározottabban kell fellépni az erőszak ellen, ha kell, több rendőrrel, több eszközzel, nagyobb megbecsüléssel, szinte bármi áron - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc hétfői blogbejegyzésében, a veszprémi kézilabdások elleni támadás kapcsán. A minisztere

Mindezt a miniszterelnök annak kapcsán írta, hogy az MKB Veszprém román válogatott beállósát, Marian Cozmát vasárnap hajnalban, egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták, a 26 éves sportoló a kórházba szállítást követően életét vesztette. A csapat másik két légiósa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülést szenvedett, de azóta már mindketten túl vannak az életveszélyen.

A kormányfő véleménye szerint a bűnre nem mentség, ha valaki a társadalom egyik, vagy másik szegletéhez, csoportjához tartozik. Sem mentség, sem ürügy nem lehet a társadalmi hovatartozás, sem előnyös, sem hátrányos megkülönböztetésre nem lehet alap. "Nekünk a bűnt egyenlő mércével kell mérni, és ha kell, a legkeményebben fellépni ellene, és úgy látom, hogy most kell" - fogalmazott.

Kiemelte: a rendőrség gyors és eredményes volt, hogy az elkövetéssel gyanúsított személyek közül kettőt elfogtak, egyet keresnek.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: egyik oldalról fogy az értő, nyugodt, elemző szavak magyarázó ereje és társadalmi tere, másik oldalról pedig növekednek az indulatok. Hozzátette: ahol megjelenik az indulat, ott vége a nyugodt számvetésnek és cselekvésnek.

"Hősök és bűnbakok, áldozatok és romlott bűnözők vannak együtt ebben a tragikus képben. A leghatározottabban kell fellépni az erőszak ellen. Ha kell, több rendőrrel, több eszközzel, nagyobb megbecsüléssel, szinte bármi áron" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint addig kell cselekedni, amíg lehet, és nem szabad megvárni, hogy az előítéletekből és az önbíráskodásra késztetésből kezelhetetlen társadalmi jelenségek sűrűsödjenek össze.

A miniszterelnök emlékeztetett arra is: egy szerb, egy horvát és egy román játékos küzdött egy magyar város, Veszprém sikeréért, akiknek természetes volt, hogy szerbként, horvátként, románként nem egyszerűen ott élnek, hanem egy magyar közösség sikereit gazdagítják, identitását erősítik. "Becsülöm őket ezért és köszönöm nekik. Bár most nem ez a legfontosabb, nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: vajon az árpádsávos zászló alatt masírozó szélsőségesek ezt is értik-e" - olvasható Gyurcsány Ferenc blogbejegyzésében.
Forrás: MTI