Botrányos jelenet: cipőt vágtak a miniszterelnök fejéhez

Úgy látszik divat lett országok vezetőihez cipőket vagdosni - legalábbis ezt mutatja a tegnapi eset. Most a cambridgei egyetemem előadást tartó Csia Paohoz, Kína miniszterelnökéhez vágtak egy lábbelit, aki pókerarccal tűrte az esetet.

Nem tejfel az angol egyetemisták élete sem. Igaz ez akkor is, ha olyan világhíres felsőoktatási intézményről van szó, mint a Cambridge egyetem. Gordon Brown brit miniszterelnök társaságában maga Csai pao, Kína miniszterelnöke tartott előadást az összesereglő hallgatóknak, ám az egyik egyetemistának ez nem tetszett.

Korábban egy újságíró dobta lábbelijét - megvetése jeléül - George W. Bush amerikai elnökhöz, most egy angol diák folytatta a hagyományt, látszólag csupán hobbiból. Az arab világban ugyanis a cipőtalpmutatás is a nagyobb sértések közé tartozik, ebből következtethetünk, hogy egy cipő valakihez való hozzávágása csak emeli ezt a gesztust.



Angliában viszont semmi szimbolikus, átvitt, vagy konkrét jelentése nincs a cipődobálásnak, sőt, a paradicsomnak és tojásnak sokkal nagyobb keletje van. A diák tettét egyébként „Ez egy diktátor, aki egyfolytában hazudik! Hogy hihetitek el, amit mond?”- szavak előzték meg. A dobást jó egy méterrel elhibázta, majd kivezették a teremből. Pao megakadás nélkül folytatta az előadást.

Viszont felvetődik a kérdés, hogy Gyurcsány Ferencet mikor fogják egy acélbetétessel megcélozni. Elvégre ő is kormányfő, ő is népszerűtlen bizonyos emberek körében, és ő is szokott beszédeket tartani - Magyarországon pedig divat az acélbetétes, főleg kormányellenesebb körökben. Igaz, hogy akkor a világon való ismertsége még tovább nőne (ugye volt a beájulós eset is), de az ilyen konzekvenciákkal általában nem számolnak azok, akiknek hajigálni van kedvük.
Forrás: Bors