Magyarországon lázadások lesznek?

A Fidesz szerint 600 milliárd forintot is kivehetnek az emberek zsebéből a miniszterelnök által bejelentett adóemelések, s ez családok százezreinek megélhetését veszélyeztetheti - erről Tállai András, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt szombati sajt

A fideszes politikus szerint egy ötszázalékos áfaemelés 300 milliárd forintos terhet jelent, azt pedig még nem is lehet tudni, hogy a jövedéki adó emelése mennyivel terhelné meg a családokat.
Emellett a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmények eltörlése, még a tervezet szja-csökkentéssel együtt is, 80-100 milliárdot vesz ki a magyar adózók zsebéből, mert az szja kedvezmények eltörlése számítások szerint 260-280 milliárd forintos terhet jelenthet, ezzel szemben a 18 százalékos sáv emelése csak 160-200 milliárdot hagyhat az embereknél.

Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy ez az elvonás a középrétegeket érinti majd, hiszen ma már sem az alacsony, sem a magas jövedelműek nem tudnak adókedvezményt igénybe venni. Hozzátette, hogy a családi pótlék és a szociális juttatások felbruttósítása és megadóztatása 100-150 milliárd forinttal, vagyis havonta 2500-6000 forinttal terheli a családokat, míg a vagyonadóval mintegy 100 milliárd forintot akar beszedni a kormány.

Az ellenzéki képviselő szerint ezekkel a lépésekkel családok százezrei jutnak olyan helyzetbe, hogy nem fognak tudni megélni. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az emberek végső elkeseredésükben mennek utcára, és arra a hírre, hogy 600 milliárd forint is kikerülhet a zsebükből, "nagyon el fognak keseredni".

Tállai András az alanyi jogon járó családi pótlék mellett érvelt, szerinte semmi értelme, hogy a családi pótlék bruttósításával akarják a válságot kezelni, ezzel csak hergelik az embereket. Úgy vélte: ha a kormány tényleg erről a területről akar elvonni 150 milliárdot, akkor annak az lesz a következménye, amit a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója mondott, hogy "lázadások lesznek".

Tállai András azt ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy ne csak bankárokkal találkozzon, hanem azokkal az egyszerű emberekkel is, akik mindennapi szociális problémákkal küzdenek. Akkor talán Gyurcsány Ferenc is meg fogja érteni, hogy súlyos szociális válság van Magyarországon, és a bajban lévő családok terhére nem lehet megoldani a költségvetés gondjait.

A fideszes politikus szerint más megoldásra van szükség, csökkenteni kell a költségvetés kiadásait. Arra a kérdésre, hogy milyen kiadásokat csökkentenének, Tállai András úgy fogalmazott: ha reggel bemenne a Pénzügyminisztériumba, akkor estig biztos találna néhány száz milliárdot a költségvetésben. Teljesen új politikát kell kezdeni, és ehhez új választások kellenek - tette hozzá.
Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint hazudik a Fidesz, amikor általános adóemelésről beszél.

A kabinetfőnök az MTI-nek hangsúlyozta: általános egyetértés van abban, hogy a gazdasági válság miatt kialakult helyzetben csökkenteni kell a munkaterheket, ugyanakkor meg kell tartani a költségvetési egyensúlyt. Mint mondta: ebben a helyzetben természetes, hogy mindezt a kedvezmények és más adónemek emelkedésével lehet kompenzálni.

Nem lehet adócsökkentést támogatni és közben félrevezető, esetenként hazug módon támadni az adócsökkentés forrásául szolgáló intézkedéseket. Felnőttnek kell tekinteni az embereket - közölte.

Ficsor Ádám úgy látja, a teljesen megváltozott gazdasági helyzet ellenére a Fidesz ismét a régi lemezt játssza és a gazdasági válsággal mit sem törődve ismételten saját hatalmi, politikai érdekeit követi. Úgy tűnik, mintha a Fidesz nem értené, hogy mi van a világban, és sajnálatos, hogy egy volt pénzügyi államtitkár is beállt ebbe a sorba - hangoztatta.

Emlékeztetett arra, a világgazdasági válság súlyosan érinti a magyar gazdaságot, veszélybe kerülnek a kisvállalkozások és a munkahelyek tízezrei, sok céget a csőd, a megszűnés veszélye fenyeget.

A kabinetfőnök felidézte: a válság hatásának enyhítésére a kormány átfogó programot javasolt, amelynek fontos része az adórendszer átalakítására tett indítvány. A kabinet a munkavállalást kívánja ösztönözni, ezért ezen a területen jelentős adócsökkentést javasol - közölte, hozzátéve az átalakítás eredményeként jelentősen csökkennének a személyi jövedelemadó és a munkát terhelő adóköltségek.

Jelezte, a szociális kiadások fedezetét szolgáló adóbevételek csökkentését a kormány az szja-kedvezmények megszüntetésével, az általános forgalmi adó szerény mértékű emelésével és a vagyoni adók bevezetésével tervezi ellensúlyozni.
Forrás: MTI