Fordulat: a miskolci MSZP is kiáll a rendőrkapitány mellett

Teljes a bizalma a posztjáról menesztett miskolci rendőrkapitányban a város vezetésének - mondta Káli Sándor (MSZP) polgármester szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján; közlése szerint hétfőn kíván egyeztetni az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, me

"Nem értek egyet a kapitány leváltásával", egyeztetést kértem Draskovics Tibor minisztertől, a hétfői megbeszélésen jelen lesz az ORFK és a megyei rendőr-főkapitányság vezetője is - mondta Káli Sándor.

Pásztor Albert élvezi a városvezetés bizalmát, kiváló szakember - fogalmazott a polgármester, aki az MTI-nek elmondta: tudomása szerint vasárnap szimpátiatüntetés, békés demonstráció lesz a városban Pásztor Albert mellett, amelyen ő is részt vesz.

Erre a sajtótájékoztatón résztvevő több MSZP-s országgyűlési képviselő - Simon Gábor, Tompa Sándor, Fedor Vilmos - is rábólintott. "A romakérdés egésze nem miskolci specifikum, ez Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált" - fogalmazott a polgármester.

Tudomásul kell venni, hogy lehetetlen helyzetbe került a kapitány, "de azt kell mondani, hogy valamennyi kapitány társa is, amikor ilyen horderejű kérdésről politikai típusú nyilatkozatot várnak el tőle" - mondta Káli Sándor, hozzátéve: Pásztor Albert tényeket és adatokat közölt, nem leváltani, támogatni kell.

Miskolc polgármestere közölte azt is: az ország számos pontján a városőrségeket, polgárőrségeket, egyéb önkormányzati kezdeményezéseket finanszírozni kell, s a korábbi kezdeményezés alapján "önkormányzati rendőrséget" kell létrehozni, ennek törvényi előkészítését meg kell kezdeni.

Nyugalomra és rendre van szükség, az MSZP rendpárti, a miskolci szocialisták amellett vannak, hogy az országban, a városban nyugalom uralkodjon - szögezte le a polgármester.