Több pénz kell a MOB-nak

A Magyar Olimpiai Bizottság új elnöksége első ülésén felhatalmazta Schmitt Pál elnököt, hogy kérje az olimpiai sportágak támogatására szánt összeg növelését Gyenesei István sportért felelős önkormányzati minisztertől.

A pénteki ülésen a vezetés több órás vita után arra az álláspontra jutott, hogy az eredményes londoni szereplés érdekében további források bevonására van szükség, a jelenlegi állami keret ugyanis több sportág számára a szinten tartást sem teszi lehetővé. Mindezt megerősítették az elmúlt időszakban a sportágvezetőkkel folytatott személyes konzultációk is.

A MOB tájékoztatása szerint ezért az elnökség Schmitt Pál elnököt egyhangú határozattal felhatalmazta arra, levélben indítványozza Gyenesei István sportért felelős miniszternek, hogy a központi költségvetésből az olimpiai sportágak támogatására szánt összeget reálértékben emeljék fel az athéni játékokat követő év szintjére (2005-ben 1,263 milliárd forint jutott erre a célra), beleértve a korábbi esztendőkben rendszeresen rendelkezésre álló, de az idén még jóváhagyásra váró edzőtáborozási támogatást is (ez az úgynevezett voucher eddig általában 200 millió forintot tett ki).

Az Önkormányzati Minisztérium január 8-i tájékoztatása szerint idén 950 millió forint jut a szakmai felkészülés támogatására.

A MOB emellett egy szakértői csoportot állít fel olyan hasonló törvénytervezet kidolgozására, amely a magyar filmművészetet segíti. Azaz a sportot támogatók részesüljenek adókedvezményben, továbbá a magyar sport állami támogatása legyen évről évre kiszámítható, állandó mértékű.

"A magyar sport tett annyit, ha nem többet az ország nemzetközi hírnevéért, hogy hasonló elbírálásban részesüljön, mint a magyar kultúra másik jelentős ága, a filmművészet" - mondta Schmitt a MOB közleménye szerint.

Az elnökség döntött arról, hogy a MOB állandó bizottságainak vezetését az alábbiakra bízza: Szabó Tamás (szakmai és tudományos), Berkes István (orvosi), Kovács István (sportolói), Kamuti Jenő (etikai és fair play), Regőczy Krisztina (nők a sportban), Borkai Zsolt (környezetvédelmi), Bakonyi Tibor (gazdasági), Gyárfás Tamás (média). A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke továbbra is Aján Tamás, a téli olimpiai előkészítő bizottságot Regőczy Krisztina, az ifjúsági olimpiai előkészítő bizottságot Gyulay Zsolt, a londoni olimpiai előkészítő bizottságot Schmitt Pál vezeti.
Forrás: MTI