Csak mértékkel lehet csökkenteni a kiadásokat

Gyurcsány Ferenc szerint a kiadáscsökkentés mértéke legfeljebb a GDP egy százaléka lehet évente, ami nagyjából 300 milliárd forintot tesz ki. A miniszterelnök erről a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülés után tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Mint hangsúlyozta, szükség van a kiadások csökkentésére, de ennél nagyobb mértéket nem bír el az ország.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: az adócsökkentés egyik forrása a kiadáscsökkentés, a másik a kedvezmények és mentességek többségének megszüntetése, a harmadik pedig bizonyos adónemek emelése.

A miniszterelnök elmondta: egy teljes költségvetési évre 1.000-1.000 milliárd forint a kormány által tervezett adóátrendezés hatása, de teljes hatását ma még nem lehet megelőlegezni, hiszen több lépcsőben lépnek majd életbe az adó- és a szociális rendszert érintő új jogszabályok.
Kérdésre válaszolva a kormányfő leszögezte: nincs szó a minimálbér jelenlegi adózásának átalakításáról.

Szintén kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy a kormány egyelőre nem tervezi az eva és az ekho megszüntetését. Erre a lépésre akkor kerülhetne sor, ha csökkenne az szja, és a tb-járulék is. Van ugyan igazságtalanság az eva és az ekho rendszerében, de megéri fenntartani mindkettőt, mert bevezetésük sok embert hozott be az adórendszerbe - fűzte hozzá.

A vagyoni adókkal kapcsolatos kérdésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: meg kell fontolni a szétdarabolt adórendszer egységesítését. Emlékeztetett arra: a négyféle vagyoni adóból jelenleg 80 milliárd forint bevételük van az önkormányzatoknak, terveik szerint ennek nagyságrendje nem változna, és ugyanúgy a helyhatóságok kapnák a pénzt, mint eddig.

Érdemes lenne úgy gondolkodni: azok vállaljanak többet, akiknek nagy vagyonuk van - fogalmazott, de "a nagy vagyon" mértékét egyelőre nem határozta meg.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: a gyest és a gyedet nem érintik az adóátalakítások. Mint mondta, aki gyesen van, annak nincs jövedelme, a gyed pedig a jövedelemhez igazodik, így ezen járandóságok nem szerepelnek a szociális és a jóléti támogatások bruttósításának tervei között.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye egy szakértői kormány létrejöttéről, a miniszterelnök azt válaszolta: először a tartalomról kell megegyezni.

Folytatódnak az egyeztetések a következő hetekben, amelyek most már a kormány stratégiájának részleteiről szólnak - közölte Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta: a következő két hétben véglegesítik a számokat, az összefüggéseket, valamint pontosítják a szabályokat, és a február 16-i parlamenti ülésen jelentenek be konkrét számokat.

Gyurcsány Ferenc a menetrendről elmondta: hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, a Gazdasági Versenyhivatallal és a Magyar Bankszövetség képviselőivel egyeztet, mert "sok jel mutat arra", hogy a bankok kihasználják a helyzetet, és az ügyfelek kárára, egyoldalúan módosítanak a hitelszerződéseken. Nincs ez így rendben - jelentette ki.

A kormányfő tájékoztatása szerint február 5-én konzultál az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, február 10-én pedig a Gazdasági és Szociális Tanáccsal. Hozzátette: február 16-a előtt - hasonlóan a mostani helyzethez - az MSZP elnöksége, majd a frakció is felkészül a parlamenti ülésnapra.
Forrás: MTI